Dekorativní perníčky v perníkomatu v Samosolech potěší malé i velké.Dekorativní perníčky v perníkomatu v Samosolech potěší malé i velké.Zdroj: Deník/Jana UrbanováImprovizovaný perníkomat se skládá z velkého proutěného koše, který je posazený na podvozek z dětského kočárku. Nápad vznikl už před třemi lety v době covidu. "Napadlo to mojí švagrovou Helenu, která viděla, jak jedna paní prodává přebytky květin ze zahrádky prostřednictvím staré skříně, odkud si je lidé brali a kupovali. Něco podobného jsme chtěli realizovat i u nás," popsala začátky autorka perníčků Karolína Zavřelová. Své výrobky prodává také ve stánku na zámku Červená Lhota. Výrobě a zdobení perníčků se často věnuje až do pozdních nočních hodin.

Provoz perníkomatu je založený na důvěře v lidskou poctivost. Zákazník si vybere perníček a podle ceníku za něj zaplatí do bílé kasičky, která je umístněná uvnitř koše. "S krádežemi se setkáváme jen velmi výjimečně a v celkovém objemu je to jen nepatrné množství. Letos se nám perníčky ztratily asi dvakrát. Myslím, že lidé oceňují, když do nich vkládáme důvěru. Je to trochu i sociologický průzkum, samy jsme byly zvědavé, jak to bude fungovat," konstatovala Karolína Zavřelová. Spokojení zákazníci prý často nechávají i milou zprávu ve vzkazovníku.

Jak dobře znáte zákoutí oblasti Česká Kanada? Vyzkoušejte si náš turistický fotokvíz.
KVÍZ: Turistická Česká Kanada. Vyzkoušejte si, jak znáte nádherný přírodní park

Přestože první rok provozu perníkomatu byl slabší, dnes už si našel své zákazníky a za sezónu si z něj lidé nakoupí i několik stovek perníčků. "Lidé se o nás dozvídají na Červené Lhotě, kde máme reklamu nebo prostě jen jedou kolem a nakoupí si. Chodí si k nám často i pro dárek. Nejvíce se prodávají kombinované perníkové balíčky, figurka perníčka ze Shreka nebo prasátko Pepina," doplnila Karolína Zavřelová s tím, že se zákazníci opakovaně vracejí.

Pojízdný koš s perníčky najdete v Samosolech od deváté hodiny ranní až do setmění. V případě nepříznivého počasí se improvizovaná prodejna přesouvá do kryté autobusové zastávky. Provoz perníkomatu bude letos celoroční. Před Vánoci koš naplní cukrovinky s adventní tématikou.