Na lyžařský vlek se dostanete až ve výšce 1300 metrů nad mořem. Právě proto jsou tu tradičně nejlepší sněhové podmínky. Středisko se nachází na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ) a tímto faktem je do jisté míry ovlivňován jeho provoz. Správa CHKOJ vydává povolení k zahájení provozu vleků a stanovuje termín ukončení provozu – vše závisí na výšce sněhové pokrývky.
Pokud ale nepatříte k vyznavačům zimních sportů, nebo se na Ovčárnu vydáte v létě, věřte, že je co objevovat.
Na jižních svazích Pradědu u chaty Barborka ve výšce 1280 metrů nad mořem pramení řeka Bílá Opava. Na horním toku tvoří kaňon a v něm četné peřeje, kaskády a vodopády. Je považována za nejkrásnější horkou bystřinu Jeseníků. Kaňon Bílé Opavy je přístupný po žluté turistické značce, která je spojená s naučnou stezkou. Vede od hotelu Hubertus v Karlově Studánce. Na prvních dvou kilometrech již lze pozorovat peřeje a řadu po předchozích povodních opuštěných koryt. Na rozcestí Rezervace Bílé Opavy je umístěn informační kiosek a zároveň se tu vybírá vstupné, které je používáno na každoroční opravy stezky v kaňonu po jarních povodních.
Trasa po žluté je dále extrémně náročná a méně zdatní turisté by měli raději volit modrou turistickou značku a kaňon obejít po jeho hraně. Následující dva kilometry patří k tomu nejkrásnějšímu, co lze v Jeseníkách spatřit. Četné lávky a žebříky stoupají vysoko nad korytem řeky i v těsné blízkosti vodopádů, v některých exponovaných místech je cesta jištěna pouze řetězy. Po spojení s modrou turistickou značkou je trasa dále již dobře schůdná.
Cestu kaňonem Bílé Opavy se doporučuje používat pouze pro výstup, nicméně ač byla v minulosti trasa jednosměrná, dnes ji lze absolvovat i z chaty Ovčárna pod Pradědem. V zimě je trasa po žluté značce zcela neschůdná a je proto uzavřena.
V Pradědské hornatině, kousek od střediska Ovčárna, najdete Petrovy kameny. Třetí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku tvoří tři mohutná skaliska, vysoká sedm metrů. Podle pověsti dostaly Petrovy kameny jméno po mladém kováři, který se zde ukryl se svou dívkou, dcerou správce sovineckého panství, když prchal před jejím otcem. Na vrcholu skal je pamětní deska botanika Dr. Bedřicha Kolenatého, který pod Petrovými kameny při průzkumu místní květeny v roce 1864 zahynul. V létě platí z důvodu ochrany přírody zákaz scházení ze značené cesty a vstupu na vrcholové skály, což je v případě porušení strážci přírody tvrdě sankcionováno. V zimě se na svazích Petrových kamenů s jistými omezeními lyžuje.