Rozhodla se doslova chytit příležitost oběma rukama a nepustit ji. Alena Štědronská se ve svých 27 letech rozhodla hodit rukavici osudu a zhubnout. Ale nejen to – chce celkově změnit svůj život.
Ale nebude to mít lehké, to dobře ví. „Při přihlášení do soutěže Fit s Deníkem jsem při výšce 167 centimetrů vážila 85 kilogramů. To je strašně moc, chtěla bych dát dolů nejméně 15 kilogramů. Ale nejen sundat, hlavně udržet," říká pro Strakonický deník maminka malého Matěje.
První krok už má za sebou – rozhodla se bojovat a ne jen mluvit. Dobře také ví, že sama tuto cestu zvládne jen s obtížemi. Velmi proto potřebuje také pomoc svého okolí. „Ještě minulý týden o tom věděla jen moje rodina, teď, díky novinám, už mnoho jiných lidí. Doma říkají, že mi drží palce a moc mi fandí. Snad je nezklamu. Udělám maximum, abych vše zvládla,"říká.
Palce na dálku jí drží i vítězka prvního ročníku reality show Fit s Deníkem, kuchařka z obce Všeruby na Plzeňsku Božena Vyšatová (59). „Nejde jen o to zhubnout. Ale dostáváte úžasnou šanci úplně změnit svůj dosavadní život, své návyky. Je to dřina, ale není to nemožné," dodává.
Božena Vyšatová na začátku soutěže v lednu 2013 vážila 84 kilogramů a měřila 163 centimetrů. Za tři měsíce shodila 15 kilogramů, po soutěže pak dalších pět. V novém způsobu života pokračuje stále. Letošní ročník Fit s Deníkem startuje dnes v Aquapalace Praha. Finalistky ze 14 krajů se během dvou dnů seznámí s tím, jak jíst a cvičit. Vyhlášení výsledků se uskuteční koncem dubna. 

Chce opět zhubnout. Už ale nadobro

Právě dnešní den může pro Alenu Štědronskou (27) z Blatné znamenat životní přelom. Přihlásila se do reality show Fit s Deníkem a bude reprezentovat jižní Čechy v této náročné soutěži. Za dva měsíce se ukáže, jak velké její odhodlání bylo.


Proč jste se do reality show Fit s Deníkem přihlásila?
Protože jsem se rozhodla opět zhubnout, ale tentokrát už nadobro. Teda nejen zhubnout, ale hlavně si to udržet, protože to je těžké. A třeba se i někdo z mého okolí ke mně přidá ? Byla bych ráda.

Co od ní očekáváte?
Doufám, že nové zkušenosti, informace. Poznám nové lidi. Hodně bych se mohla naučit a nové informace a poznatky alespoň předat rodině, která by se mnou mohla začít žít alespoň trošku zdravě.

Už jste zaznamenala nějaké reakce z vašeho okolí – rodina, přátelé…?
Ví o tom spíše jen rodina, tedy teď už asi i jiní, kteří si přečetli mé jméno v novinách (úsměv). Reagovali tak, že mám jejich podporu, tak doufám, že jim to vydrží. Mám úžasnou rodinu a předem jim všem děkuji.

Jaké jsou vaše současné míry a čeho byste chtěla dosáhnout?
Měřím 167 centimetrů a váha při přihlášení byla 85 kilogramů. Dolů bych chtěla dát 15 až 17 kilogramů. Ale vím, že na tom moc nezáleží, protože hodně dělají i centimetry, takže postava může vypadat hezky i se 70 kily. Přesné míry se dozvíme v pondělí, kdy nás přeměří na IN BODY, takže se nechám překvapit, i když není moc čím. Ale od toho jsem 
v této soutěži. Chci být a cítit se dobře sama se sebou. Je to těžké, když bychom rádi se synem jeli do bazénu, ale kvůli mému tělu mě tam nikdo nedostane. To je můj pocit

Už jste někdy hubla? Jak úspěšné byly zatím vaše dosavadní úspěchy o hubnutí či formování postavy?
Poprvé jsem začala cvičit 
v roce 2012 někdy na jaře. Moje trenérka Lucka Vajnerová mi sestavila jídelníček a plán tréninku. Cvičila jsem dvakrát týdně, a výsledky byly docela rychle znát, i okolí si všimlo. Zhubla jsem asi šest kilogramů za půl roku a cítila se dobře. Cvičení mě bavilo, i když někdy to bylo tvrdé a všechno mě bolelo. Potom jsem se ale na všechno doslova vykašlala a všechna snaha byla v háji.
Je to hrozné pořád začínat – to už nechci, chci mít nějaký stálý standard ohledně jídla i cvičení.

Co ráda jíte, co si nemůžete odepřít?
Hodně ráda mám sladké (zákusky, cukrovinky), ale snažím se to poslední dobou hodně omezit. Odepřít si nemohu čokoládu, to je za trest. Ale aby to nebylo jen to sladké, tak si ráda dám šopský salát, těstovinový salát, svíčkovou, špagety, pizzu. Také jsem si myslela, že bez pečiva to prostě nejde, ale už ho nejím asi 14 dní a bez problémů. Je mi bez něj lépe.

Jste připravena, že proces, kterým projdete, bude bolet? Že budete muset projevit vůli, vytrvalost a odvahu čelit nástrahám jako večer se najíst, dát si čokoládu, ošidit posilovnu a podobně?
No, moc se na to těším. Bolest ze cvičení pro mě znamená, že to stojí za to a že se něco s tělem děje. Vím, že to bude bolet, ale doufám, že budou dřina a odříkání za to stát.