V rámci jednotlivých stánků a přednášek nahlédnou návštěvníci do tajů zemědělských a potravinářských technologií, a to právě i z hlediska environmentálního významu a dlouhodobé udržitelnosti. Na salonu se představí skoro šest stovek vystavovatelů z řad zemědělců, pěstitelů a chovatelů, ale i lesníků či rybářů.

Agrofestival by měl vést k popularizaci zemědělství i přiblížení kvality a významu českých i regionálních potravin. Odborníci budou přítomni nejen na svých stáncích v takřka celém areálu výstaviště, ale i na dvojici konferencí, které se při akci odehrají.

První konference v pátek se dotýká zemědělské politiky po roce 2020. Ředitel výstaviště Mojmír Severin se domnívá, že se jedná o skutečně zásadní téma, které uvítají mnozí z návštěvníků agrosalonu. „Věřte mi, že nastavení dotací po roce 2020 bude determinovat, kam bude zemědělství směřovat i ve vztahu ke krajině,“ vysvětlil k tématu Mojmír Severin.

Druhá konference pojedná v sobotu o vodě v krajině 21. století. Účast na ní přislíbili předseda vlády, ministr zemědělství i experti z dalekého Izraele, kteří jsou dle Mojmíra Severina špička v hospodaření s vodou a technologiemi s tím spojenými.

Samozřejmostí jsou i prezentace držitelů agrárních a potravinářských ocenění a rozličné soutěže. Především pak ta o Zlatý klas, při níž budou zvoleny nejlepší vystavené exponáty.

Kromě expozic jsou nachystány i ochutnávky jídel, soutěže pro návštěvníky či ohrady se zvířaty. Novinkou v tomto ohledu je nejmenší evropské plemeno skotu Dexter, které zde představí herec Karel Roden. Ten jej před sedmi lety přivezl do tuzemska spolu s firmou Jihočeský chovatel.

Herec Karel Roden představí na Zemi živitelce nejmenší plemeno skotu Dexter.Zdroj: Karelroden.cz

Herec Karel Roden přiveze trpaslíka 
Poprvé na Zemi živitelce uvidí návštěvníci nejmenší evropské plemeno skotu Dexter – což je trpasličí verze irského plemene kerry. Výška krav v kříži je pouze 96 – 104 cm a hmotnost okolo 300 kg. Je to skot s dvoustrannou užitkovostí, dlouhověký a nenáročný, populární zvláště v malých domácích chovech. Plemeno Dexter bylo přivezeno do České republiky Karlem Rodenem ve spolupráci s firmou Jihočeský chovatel a. s. v první polovině roku 2012 z Dánska. Populární herec Karel Roden toto plemeno na předvadišti také osobně předvede. Foto: Karelroden.cz