„Je prakticky stejný jako u kteréhokoliv jiného pivaz našeho pivovaru. Ze základních surovin vody, sladu a chmele je nejdříve připravená mladina, poté následuje hlavní kvašení a dokvašování. Během filtrace je přidaná báze z kopřivového čaje, aby pivo získalo svoji zelenou barvu,“ uvedl sládek.

V pivu je dominantnější hořkost, naopak chuť přidané báze je co nejvíce potlačená. Výsledkem je nápoj, který má zelenou barvu, ale zároveň chutná jako pivo.

Vlastimil Matej, manažer kvality pivovaru, vyzdvihl sváteční atmosféru při pití zeleného piva. „Toto pivo má především za úkol zvednout lidem náladu s příchodem jara po dlouhé zimě, protože zelená barva je pozitivní a barva nové naděje. Speciální pivo by mělo motivovat i zákazníky, kteří jinak do restaurace moc nechodí, aby si na jedno zelené svátečně zašli,“ uvedl Vlastimil Matej, podle něhož by nemělo být na stole pořád. Ztratilo by totiž punc výjimečnosti.

Žáci školy společně s vychovatelkami ze školní družiny vyráběli velikonoční dekorace.
Výtěžek z letošní velikonoční akce školy je 23, 5 tisíce korun



Ve Strakonicích uvařili velikonoční speciál poprvé v roce 2015 ve várce o 40 hektolitrech. V posledních letech se produkce speciálu zvyšuje. Pro letošek je připraveno 150 hektolitrů, loni to bylo zhruba o 50 hektolitrů méně. Tak na zdraví!

Kam na zelené zajít?
Velikonoční zelené ze Strakonic je v prodeji už od pátku 23. března a zakoupit jej můžete v podnikové prodejně v areálu pivovaru. Na čepu bude ve vybraných strakonických restauracích Sokolovna, restaurace U Dudáka, kulturní dům, Červotoč, U Papeže. Letos se bude prodávat ve více než 130 podnicích na jihozápadě Čech, v Praze, středních Čechách, na Brněnsku, v Maďarsku, a to až do vyprodání zásob.

Policie hledá pachatele, kterého zachytily kamery.
Pozná někdo muže na fotografii?

Pěnivým mokem na Šumavu Ve čtvrtek 29. března pokračuje také podpora zelené Šumavy akcí spolku Šumavští Králováci. Ve šumavských hospodácha hospůdkách od Železné Rudy po Rožmberk nad Vltavou si na Zelený čtvrtek lidé připijí na zelenou Šumavu. Čepovat se bude velikonoční Krasličák z Pivovarů Lobkowicz. Antonín Schubert, starosta obce Modrava, sdělil, že „přípitek zeleným pivem za zelenou Šumavu se stal tradicí.“ Spolek tak vyjadřuje, že les má být zelený a živý. „Vadí nám suchý šumavský les plný kůrovcových souší nebo vykácených pasek,“ uvedl Antonín Schubert.