Na situaci reagoval strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). „Na komunální dění a chod radnice nebude mít odchod členů ANO 2011 žádný vliv. I když se to týká dvou strakonických zastupitelů Jana Svobody a Josefa Moučky. Tady je důležitější názorová shoda než stranická příslušnost. Nemám problém s těmi, co zůstávají, ani s těmi, kdo odcházejí," uvedl.

Od toho se příliš nelišil ani názor zastupitelky Ivany Říhové (TOP 09). „Také si myslím, že na současné dění ve Strakonicích tyto skutečnosti nebudou mít žádný vliv. Je to jejich věc a sami si to musí vyřešit," konstatovala.

Rovněž zastupitel Josef Štrébl (Volba pro město) od vzniklé situace žádný posun v komunální politice neočekává. „V ní podle mě nejde tak o to, kdo je v jaké straně, ale hlavně o to, kdo jaké zastává názory," poznamenal.

Ani zastupitel Ladislav Havel (ODS) neočekává po odchodu členů z hnutí ANO 2011 žádný dopad na komunální politiku ve Strakonicích. „Ale dlouhodobě dění v tomto hnutí nesleduji, tak to pro mě ani není důležitá otázka," doplnil.

Podle zastupitele Josefa Eignera (ČSSD) určitě není ideální, že odcházejí od svého původního hnutí. „Na druhou stranu si myslím, že to vliv na dění ve městě mít nebude. Oba v zastupitelstvu zůstávají, jen tam budou jako nestraníci," dodal. Otázkou je, co to bude při příštích volbách. „Když budou chtít pokračovat, budou muset kandidovat za jinou stranu nebo vytvořit samostatnou kandidátku," naznačil.

Podle zastupitele Pavla Vondryse (Jihočeši 2012) není moc co komentovat. „Oba mají mandáty až do konce volebního období a je čistě na nich, jestli v zastupitelstvu setrvají," podotkl.

Ani zastupitelka Milada Vlasáková (KSČM) si nemyslí, že by vzniklá situace měla mít vliv na dění ve Strakonicích. „Oba jsou to rozumní lidé. Vždycky jednali seriozně a pro město. A to je pro mě důležité, ne stranická příslušnost," zdůraznila.