Hydrometeorologická stanice v Kocelovicích v sobotu 16. června zaznamenala 29,1° Ceslia. A chladněji nebude. Extrémní teplotní skok zasáhl v uplynulých dnech celé Česko.

Šéf strakonické záchranné služby Martin Kubíček včera potvrdil, že jeho lidé během víkendu vyjeli k pěti kolapsům kvůli horku. „To není nijak extrémní číslo. Ale tropy teprve začínají," uvedl. Také poradil, jak se v v takovém počasí chovat. „Každý by měl postupovat s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav i dlouhodobé nemoci. Je třeba omezit fyzickou aktivitu a pohyb na slunci," říká.

Do dalších dnů je předpověď podobná pondělku. Čekají nás denní teploty kolem 30 stupňů, větší výskyty přeháněk a bouřek.

Teplotní rekord zaznamenali v Kocelovicích 21. června 2000. Tehdy naměřili 33,5° Celsia.

Co dělat

Prevence:
• Venku: Pohybujte se pomaleji a vyhledávejte stín. Noste volné oblečení a nezapomeňte na opalovací krém a pokrývku hlavy.
• V práci: Zvolněte tempo. Častěji zařazujte přestávky.
• Pitný režim: Nejvhodnější je pít čistou vodu střídavě s minerálkou. Vypijte 2 – 3 litry v menších dávkách (častěji). Nuťte pít zvláště děti a staré lidi – nemají pocit žízně.
• Potraviny: Jezte lehká, snadno stravitelná jídla, v menších dávkách.
První pomoc:
Postiženého uložte do stínu a podložte mu končetiny. Při úžehu mu raději zvednete hlavu. Přikládejte studené obklady na hlavu, krk a hrudník. Vhodné je doplnit tekutiny osolenou vodu. Při bezvědomí volejte lékaře.

Darina Vernerová