Pětadvacetiletá Bára Smudková pochází z Českých Budějovic, ale nyní žije v Praze, kde má práci. Na jih se často vrací za rodinou. Už teď je podle ní znát, že se cestování díky hotovým úsekům dálnice D3 zrychlilo.

Času na cestách bude už za pár let trávit ještě méně. V pátek Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oficiálně zahájilo stavbu nového dálničního úseku mezi Hodějovicemi a Třebonínem. Spolu s úsekem mezi Úsilným a Hodějovicemi, který začne růst přibližně v polovině dubna, bude tato stavba tvořit obchvat Českých Budějovic. Hotový bude v roce 2022, krajskému městu se potom vyhne tranzitní doprava.

Ministr dopravy Dan Ťok, který se pátečního oficiálního zahájení stavby nového úseku dálnice u Krasejovky na Českobudějovicku zúčastnil, zmínil, že další část D3 zajistí úlevu dopravně přetíženým Budějovicím. Ale přinese prý i pohodlnější a rychlejší spojení se sousedním Rakouskem.

Obchvat Budějovic bude měřit 20 kilometrů. Součástí stavby úseku Hodějovice – Třebonín bude vybudování 17 mostů a tří mimoúrovňových křižovatek.

Na dálnici D3 se nyní dále staví úsek Bošilec – Ševětín, který měří 8,1 kilometru a řidiči se po něm bez omezení projedou poprvé letos v červenci, a úsek Ševětín – Borek. D3 je nyní nejrozestavěnější dálnicí u nás. Po svém dokončení by měla dálnice D3 v trase Praha – Budějovice – Rakousko měřit 170 kilometrů.