Před pěti léty bylo ve strakonických mateřských školách 825 míst. K letošnímu 1. září jich bylo 943 stejně jako před rokem. Vejde se tak do nich o 118 dětí víc. Stejně jako tehdy jsou mateřinky zcela naplněné.

Tento stav potvrdila vedoucí odboru školství a cestovního ruchu radnice Libuše Řeřábková. „Máme sice plno, podařilo se nám nakonec umístit všechny děti, kterým jsou nebo budou tři roky a jejichž maminky se chtěly vrátit do zaměstnání. Převis zůstal jen u menších dětí, jejichž matky mají ještě rodičovskou dovolenou," vysvětlila. Dodala, že jednotlivá volná místa ve školkách se ještě mohou objevit v průběhu roku například v souvislosti se stěhováním rodičů.

Ani v minulých letech podle jejích slov zásadní nedostatek místa v mateřských školách ve Strakonicích nebyl. „Kdyby se ale zhruba od roku 2006 nezačalo s navyšováním kapacity v návaznosti na počty narozených dětí, už dávno bychom neměli děti kam dávat a nastal by velký problém," poznamenala.

Podobně vidí poslední roky i Dana Račáková z Mateřské školy Šumavská. „Máme stále plno, a to jsme se přitom dostali z někdejších tří až na pět tříd," konstatovala.

Do nově otevřené pobočky MŠ v ulici Stavbařů mohla Michaela Horejšová dát před čtyřmi lety svého syna Adama. „Bylo to bez problémů, ale šla jsem do zaměstnání, a tak jsem asi dostala přednost," řekla.

Kvůli nedostatku dětí zrušili zastupitelstvo v roce 2000 MŠ Ellerova. Ve školním roce 2000/2001 měly mateřinky kapacitu kolem sedmi set míst. Opětovné navyšování začalo v roce 2007. Od té doby přibylo 237 míst.

Matky místo pro děti v mateřské škole našly

Se sháněním místa v mateřské škole v různých obdobích má zkušenosti Renata Kusíková ze Strakonic. „Když jsem chtěla dát do mateřské školy starší nyní sedmiletou dceru Aničku, byla jsem ještě doma s mladším Adamem. V MŠ U Parku jsem neuspěla, ale štěstí se na mě usmálo v MŠ Šumavská," naznačila. S Adamem to přede dvěma roky podle ní už šlo hladce.

Jsou to čtyři roky, kdy šel do mateřské školy Adam Pikl, syn Michaely Horejšové ze Strakonic. „Vyšli mi tenkrát vstříc. Přihlašovali jsme se tehdy sice v MŠ Školní, ale dostali jsme se do nově vybudované pobočky v ulici Stavbařů. A to pro nás bylo nakonec polohou také výhodnější," zmínila se.

Jejímu mladšímu synovi Davidovi je nyní dvacet měsíců. Už dnes však Michela Horejšová přemýšlí o tom, jak pro něj bude za rok a půl hledat místo v mateřské škole. „Od kamarádek jsem už slyšela leccos. Byly to ale vesměs maminky, co ještě do práce nešly. Jenom chtěly dát dítě do kolektivu, což je podle mě taky potřeba," poznamenala. Byla by spokojená, kdyby se jí podařilo syna Davida dát stejně jako toho staršího do MŠ Stavbařů.

V mateřských školách ve městě je nyní 943 míst. Demografické křivky naznačují, že by se počet dětí dál zvyšovat neměl, a tak radnice nutnost dalšího navyšování kapacity nepředpokládá. Krajním řešením by bylo obnovení části kdysi zrušené MŠ Ellerova.

Navyšování kapacity ve strakonických mateřských školách– K prvnímu navyšování kapacity strakonických mateřských škol došlo v roce 2007. Ze 706 na 721 v MŠ Šumavská a během roku na 745 (MŠ Šumavská, MŠ Čtyřlístek, a MŠ A.B. Svojsíka).
– V roce 2008 vznikla nová třída v MŠ Spojařů a celková kapacita se tak zvedla na 769.
– V roce 2009 byly vybudovány dvě třídy v objektu v ulici Stavbařů. Počet míst tak už dělal dohromady 825.
– V roce 2010 došlo k dalšímu dílčímu navyšování a díky místům přidaným v MŠ Čtyřlístek, MŠ Školní a MŠ Šumavská tak mateřské školy pojmuly už 853 dětí.
– V roce 2011 vznikla přestavbou další třída v MŠ U Parku. Kapacita tak byla 873.
– Rok 2012 přinesl dvě nové třídy – jednu v bývalé školní budově na Lidické a jednu v MŠ šumavská, dílčí navýšení pak v MŠ A.B. Svojsíka a MŠ Holečkova. To pro předškoláky bylo 943 míst.