První povolební vyjednávání mezi vítězi komunálních voleb – hnutím ROVNOST a možnými koaličními partnery – se uskuteční ve středu 22. října.

Řekla to šéfka hnutí a kandidátka na starostku Kateřina Malečková. „Chceme respektovat názor voličů. Umíme si představit spolupráci s ODS a ČSSD, což také vyplývá z výsledků voleb," řekl Kateřina Malečková.

Jedním dechem ale dodala, že nepočítá s SNK, Jihočechy na komunisty. „S těmi ani do rady," dodala.

Pokud by se její předpoklady potvrdily a už v tento okamžik je dohoda mezi vítězi v podstatě jasná, získají ROVNÉ, ČSSD a ODS v patnáctičlenném zastupitelstvu devět křesel.

Hned po volbách prohlásila Kateřina Malečková, že usiluje o post starostky města. Nyní už má i představu o tom, kdo by byl místostarostou. Ve hře je několik jmen, al e Kateřina Malčková chce zachovat současný podobu – tedy tento post dát jednom,u z koaličních partnerů. Nejblíž k němu má současná místostarosta Pavel Ounický (ČSSD). „Je to velmi reálné," řekla Kateřina Malečková.

Pavel Ounický byl opatrnější. „Čeká nás první jednání a stát se může cokoliv. Musím ale uznat, že jednání s hnutím Kateřiny Malečkové bylo velmi korektní," řekl současný místostarosta.

Samostatnou otázkou je složení pětičlenné rady. Kateřina Malčková by v ní chtěla dvě člena svého hnutí. Tři místa pak připadají na ČSSD, ODS, Jihočechy a KDU-ČSL. Reálné je, že KDU-ČSL a Jihočeši v ní nezasednou.