„Na elektrickém vozíčku se po Strakonicích pohybujeme osm let. Dříve si musel člověk hledat rozbitý obrubník nebo se vydal po trávě, aby mohl sjet z chodníku. Poslední dobou se to dost zlepšilo. Ale stále je ještě co dohánět,“ shodují se manželé Stanislav a Margita Rajchotovi.

Na ulici se vozíčkář potýká hlavně s problémy u nájezdů. „Na rohu u restaurace Na Protivínské, nebo u kulturáku je z jedné strany chodník ukončen bezbariérově, ale na druhé už je asi deseticentimetrový obrubník. Naproti vrátnici do nemocnice je zase sjezd tak příkrý, že vás to vyhodí z chodníku rovnou do silnice,“ upozorňují na nebezpečí Rajchotovi.

Zmapovali jsme s nimi i možnost nákupů a úřady. „Poměrně dobré je to s lékárnami. Ve Strakonicích se dostaneme do tří, v poliklinice máme výtah, ale například na poště nás musejí obsluhovat zaměstnanci jen v přízemí,“ nastiňují situaci manželé.

Největším problémem jsou však obchody s oblečením. Ve městě se vozíčkář dostane snad jen do dvou. A mezi kadeřníky si vozíčkáři také vybírat nemohou. „Jezdíme se stříhat do kadeřnictví v budově ČSAD. Ta je bezbariérová. Problém nastává až ve chvíli, kdy si pak jedeme nakoupit. Když chceme přejet od nádraží k Bille, je tu schod. To samé i od ČD,“ poukazuje Rajchotová.

Co ale manžele na vozíčku velice mile potěšilo, je zjištění, že se teď mohou bez problémů pohybovat také po sídlišti Mír. „Ještě loni jsme neměli šanci sjet tady z chodníku,“ říkají a těší se, že to snad ve Strakonicích bude jednou ještě lepší.

„Na bezbariérovosti se v posledních letech zapracovalo. „Loni jsme udělali přes padesát bezbariérových přechodů. Letos se chceme pustit do dalších třiatřiceti,“ řekl včera za odbor dopravy Václav Býček.

„Téměř ideální je to v poslední době kolem ZŠ Dukelská. Problém je jen z přejížděním. Jsou tu sice zpomalovací ostrůvky, ale když stojíte na chodníku naproti škole, přes zaparkovaná auta vás projíždějící řidiči jen těžko uvidí,“ říká se strachem Stanislav Rajchot.

Na městském úřadě se prý na vozíčku projede dobře. Až na matriku, kde je problém s prostorem. Stejně jako ve většině obchodů. „Všude bývá vyskládané zboží a nemáte se ani kde otočit. Dobrý přístup je nově do marketu Na Stráži“ připouští Margita Rajchotová. Ale když se chce vozíčkář dostat od Kauflandu do Penny nemá šanci. „Leda že bychom objížděli celou křižovatku,“ upozorňují na problémy manželé.

Pochvalují si naopak odpočinkovou zónu Podskalí. Tady se dostanou ze Strakonic až do Dražejova. „Asi voda ale vymlela před nájezdem na most díru a už máme problém,“ vysvětlil Stanislav Rajchot drobnost, která dokáže člověku na vozíku zkomplikovat život.

Jsou to věci, kterých si zdravý člověk ani nevšimne, ale pro vozíčkáře je to velká překážka. Bezbariérovost se prý zlepšila za poslední 4 roky. „Dnes už může být vozíčkář, co se týká pohybu po městě, celkem spokojen. Před pár lety to bylo o dost horší,“ připouští Rajchotovi.

“Je to tak tři roky, co se bezbariérovosti město opravdu věnuje. V pátek jsme podali další žádost o dotaci na bezbariérové přechody. Během letoška do nich půjde tak osm set tisíc korun,“ řekl za odbor dopravy Václav Býček. V rámci akce Bezpečné a bezbariérové Strakonice II by měly ve městě přibýt i osvětlené přechody a bezpečnostní ostrůvky. Například v ulicích Ellerova, Husova a na Ohradě.