22.00 hodin - UZAVŘENÍ VOLEBNÍCH MÍSTNOSTÍ 

21.50 hodin - Přední Zborovice hlásí 14 příchozích voličů z 72, čili 19,4% voličskou účast.

21.36 hodin - Kolem třicítky voličů dorazilo do Kulturního domu v Drachkově. Přitom jich podle starosty obce Miroslava Krčala přišlo více přes den, než ve večerních hodinách i přesto, že je výčep obecní hospody jen několik metrů od volební místnosti. "Myslím si, že větší náporbude zítra dopoledne, protože hned vedle máme i obchod, tak až půjdou lidé pro čerstvé pečivo, zaběhnou odvolit," říká svůj názor Krčal.

20.52 hodin - Přibližně 13% účast hlásí Sedlice, kde mají v okrsku 907 voličů. Podle člena komise Zdeňka Knížka velká účast v těchto volbách nebude: "Vzhledem k tomu, že je dost hodin, moc voličů už nepřijde. A podle zkušeností víme, že více lidí chodí v pátek."

První volební den ve Strakonicích.Zdroj: Michaela Holmanová

20.01 hodin - Ve Lnářích přišlo do 19.40 hodin 70 voličů, což činí 13,9%. "Hlavní nával byl první půlhodinu po začátku voleb, pak už se lidé spíše trousili. Chodí starší, ale i mladší voliči," přiblížila předsedkyně volební komise Marie Tesařová. V Zahorčicích, které pod Lnáře spadají, přišlo do osmé hodiny večerní 13 voličů z necelé sedmdesátky.

18.50 hodin  - Nejstarší ve volební komisi ve Strakonicích je 75 letá Jarmila Koubová ze Strakonic, kterou můžete potkat v místnosti v Raisově ulici u technických služeb. V komisi začala působit až v důchodovém věku. "Brala jsem to jako přilepšení k důchodu. Ale jsem moc ráda, že jsem mezi lidmi," říká Koubová. O voliče zde nemají nouze, "stále se někdo trousí, tak myslím, že budeme mít účast slušnou," usmívá se.

18.01 hodin - V Záboří odvolila do této doby asi dvacítka voličů z celkového počtu 256. Podle Jaroslavy Vodičkové z volební komise by mohla být volební účast přibližně stejná jako při minulých krajských volbách, tedy 35 - 37 procent.

17.38 hodin - Zatím 112 lidí ze 770 registrovaných voličů přišlo k volbám do volební místnosti číslo 2 na Městském úřadu v blatné. Pře čtyřmi roky byla volební účast kolem 35 procent, letos lze očekávat podle informací z volební komise o něco nižší.

17.26 hodin - Ve volební místnosti na odboru dopravy ve Strakonicích přišlo zatím k volbám kolem sedmi desítek lidí. Hned ve 14 hodin nepřišel nikdo, pak přicházeli voliči průběžně. 

16.45 hodin - V budově ZŠ Poděbradova ve Strakonicích sedí nejmladší předseda volební komise ve Strakonicích, letos dvacetiletý Pavel Halgaš. "Lidé tady byli už ve 13.58, tak jsme jim řekli, ať ještě chvilku počkají," přiblížil začátek dvoudenního volebního maratonu, který on zažívá poprvé. "Chodí pár lidí, spíše starší voliči," podotkl.

Pavel HalgašZdroj: Miloš Vrátný

16.16 hodin - Ve Vacovicích na Volyňsku sice odvolili zatím jenom čtyři lidé ze 47 registrovaných voličů , předseda okrskové volební komise Jiří Kabát ale věří ve slušnou volební účast. "Dovolím si odhadnout, že to nakonec bude přes padesát procent, tak to u nás bývá," uvedl.

15.42 hodin - V Zahorčicích u Lnář přišli volit po otevření volební místnosti čtyři voliči. "Prvotní nápor" měli za půl hodiny za sebou a čekali na další voliče.

15.16 hodin - Hodinu po začátku voleb měli v Čekanicích na Blatensku odvoleno tři lidé. Registrovaných voličů je přitom 56. Při minulých krajských volbách měli u nich čtyřicetiprocentní volební účast. Ale podle okrskové volební komise se takový zájem tentokrát čekat nedá. 

14.53 hodin - V Úlehli už přišlo do volební místnosti v místním hostinci prvních pět voličů z celkových 83 registrovaných. "Vidíme to tak, že lidi budou chodit spíš v pátek než v sobotu," zmínila se zapisovatelka okrskové volební komise Jiřina Hradecká.

14.30 hodin - Ve Strakonicích byl velký zájem o volení v okrsku 16 v bývalé ZŠ Lidické. Hned čtyři lidé čekali před budovou, než je volební komise vpustí dovnitř. "Odvolíme a hned odjíždíme k mé sestře, proto jsme tu tak brzo," říkají manželé Bendlovi. Podobně je na tom i další příchozí, která spěchá na vlak. Ve volební místnosti zatím vládne pohodová atmosféra. Komise se shoduje, že začátek je vždy svižný, ale pak zájem voličů opadá.

VolbyZdroj: Deník/Michaela Holmanová


14.05 hodin - Volby začaly i v nejmenším volebním okrsku na jihu Čech v Milčicích u Blatné. Mají tu celkem šestnáct voličů a dá se předpokládat, že první už přijdou během první půlhodiny. "V Milčicích jsou volby pro lidi spíše příležitostí se sejít a strávit spolu nějaký čas. Ne že by se nezajímali o politiku, ale v tak malé obci je každá taková příležitost vítaná," uvedl předseda místní samosprávy Jaroslav Laňka. A první volič na sebe skutečně nenechal dlouho čekat. Byla to Miroslava Bláhová, která prý chodí pokaždé. "Neberu to jen jako svou občanskou povinnost, ale i možnost ovlivnit věci kolem sebe," řekla. Dodala, že už v minulosti se jí při volbách vyplatilo kroužkování.