Jen 118 lidí chybělo, aby referendum k záměru rakouské firmy Holzindustrie Schweighofer bylo platné. Ta chtěla v blízkosti města postavit závod na zpracování dřeva za čtyři miliardy korun. Výsledky referenda potvrdil v sobotu 24. května Strakonickému deníku místostarosta Pavel Janšta.

K volebním urnám přišlo 1765 lidí, minimum bylo 1883. Z toho 599 bylo pro stavbu pily, 1122 proti. Dalších 13 lidí se zdrželo hlasování a 31 hlasů bylo neplatných. „Konečný verdikt vyřkne zastupitelstvo 23. června, ale za sebe mohu tvrdit, že názor většiny je pro mne rozhodující. Ale jsem jen jeden z 21 zastupitelů, nemohu mluvit za ně," řekl Pavel Janšta. Podle něj je potěšitelné, že k referendu přišla téměř třetina obyvatel Vodňan.

Rakouský investor nabízel vznik pěti stovek pracovních míst a podporu místního rozvoje. Františka Polanská tomu ale nevěří. „Budou potřebovat specialisty a na lidi ve Vodňanech nic nezbude," vysvětlila svůj postoj. Pila měla ale i svoje zastánce. „Já rakouské firmě věřím a jsem pro stavbu pily," oponovala Iveta Kasalová.

Otázkou zůstává, jak se zachová investor. Podle všech známek už ale k žádným dalším jednáním v případě zamítnutí stavby pily nedojde. Důležité je, že zákon v případě neplatnosti referenda nepřikazuje volbu opakovat.

Referendum se konalo ve stejném termínu jako volby do Evropského parlamentu - v pátek 23. a v sobotu 24. května 2014.