Slavnostnímu odhalení bude v půl jedenácté předcházet příjezd kolony vojenských historických vozidel v rámci vzpomínkové jízdy k osvobození jihozápadních Čech. V průběhu uplynulých 17 měsíců si kašna prošla celou řadou na sebe navazujících rekonstrukcí. „Sochu a erby na kašně zrestauroval restaurátor Rudolf Rudovský z Holašovic. Další projekt na vodohospodářskou část nám zajistila společnost Čevak a stavební práce, které se z velké části odehrávaly pod zemí, zajistila stavební firma HaT Strakonice,“ řekl starosta Václav Heřman.

Dominantou kašny je socha Svobody, která se představí ve svém novém hávu a navíc je doplněna o chybějící štít se znakem českého lva. Tento symbol státnosti jí byl za druhé světové války odebrán nacisty. Jaká byla ovšem jeho historická podoba, dnes přesně nikdo neví. Umělecký kovář Jan Klement z Brlohu pro kašnu zhotovil kovové střiky, kterými je nyní osazena. „Jsem moc ráda, že po devadesáti letech došlo opět k jejímu zrestaurování. Doufám, že nám nejméně dalších sto let vydrží. Původní sochu Svobody navrhl akademický sochař Josef Kvasnička v roce 1928 a v roce 1929 ji pak vytvořil anglický sochař Edwin Schopenhauer,“ řekla Jitka Velková, ředitelka Městského muzea a galerie Vodňany.

Kašna historicky sloužila vodňanským občanům jako zásobárna vody. Po vybudování městské kanalizace a vodovodů pak přestala plnit svůj úkol. V minulých letech do ní byla přiváděna voda potrubím z Pražáku. Nyní bude voda cirkulovat u uzavřeném okruh a její kvalitu v kašně zajistí nově vybudovaný filtrační systém.