"Na jihu Čech trvá kalamitní stav. Kvůli větrnému počasí během odpoledne stoupl i počet poruch na vedení vysokého napětí, a to na více než šedesát. Přesto se nám daří počty domácností, které zůstávají bez elektřiny, v průběhu dne snižovat," uvedla Martina Slavíková s tím, že momentálně jich je zhruba 15 000, zatímco kolem deváté ráno bylo bez elektřiny téměř 50 000 domácností.

Nejvíce zasaženo je v tuto chvíli Českokrumlovsko, kde je bez elektřiny momentálně 5 800 domácností, zatímco kolem druhé odpoledne to bylo 8 200 domácností. "Jde o lokality Horní Planá, Dolní Dvořiště a Vyšší Brod. Tady jsou poškozeny všechny čtyři linky, které do obce přivádějí elektřinu, intenzivně pracujeme na obnovení alespoň jedné z nich," říká Martina Slavíková.

Cizí střecha se při orkánu Sabine utrhla a napáchala škody v Budvaru
SLEDUJEME ON-LINE: Orkán zanechá řadu domácností bez proudu přes noc

Nové poruchy přibyly na Táborsku, konkrétně přímo v Táboře a v obci Chýnov, kde je bez energií celkem 3 400 domácností. Na Jindřichohradecku zůstává bez elektřiny 2 600 domácností oproti ranním 22 000, na Písecku 1 100, například v Miroticích, a na Strakonicku 1 000, například v Němčicích.

Stromy padaly ve Velešíně ve městě i mimo něj.
Borovice při pádu štrejchla zeď paneláku ve Velešíně

Na poruchovou linku E.ONu dnes volalo přes 3 000 klientů. "Máme maximálně posílené směny na dispečinku i v terénu. Děláme vše pro to, abychom všechny dodávky během dneška obnovili, ale bude hodně záležet na počasí. Přes veškeré naše úsilí to vypadá, že některá místa zůstanou bez elektřiny i přes noc," dodává Martina Slavíková.

Popadané stromy.
Sabine řádila v lesích kolem Prachatic

V 19 hodin budou ukončeny práce v terénu. "Pokračovat budou znova zítra za rozbřesku," doplňuje mluvčí. Na úterý 11. února E.ON ruší vybraných lokalitách (např. Dačicko, Prachaticko, Strakonicko) naplánované práce související například s výměnou elektroměrů. "Zapojujeme totiž všechny techniky do obnovy dodávek elektřiny," doplňuje na závěr mluvčí.

Silničáři museli rozřezat padlý smrk na silnici ze Strakonic na Drachkov.
SABINE: Orkán Sabine řádil rychlostí 144 km/h hlásí meteorologové z Kocelovic