"Vypadá to opravdu skvěle. Snad to takhle vydrží dlouho," uvedla žena ze Strakonic, která byla na nákupu v nedalekém marketu. Jméno říci nechtěla, ale velmi dobře pamatuje vzhled ještě nedávné budovy. "Smutný, šedivý barák. Taková ostuda," dodala.

Strakonický místostarosta Rudolf Oberfalcer ocenil především vstřícný přístup investora i dodavatele. "Jako město jsme měli několik připomínek k rekonstrukci a velmi děkujeme za to, že jste je respektovali," řekl mimo jiné.

Vysvědčení na ZŠ F.L. Čelakovského Strakonice.
VIDEO: Hurá, prázdniny! Podívejte se, jak se školáci těší

U řečnického pultu se dále postupně vystřídali ministr dopravy Karel Havlíček, ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a ředitel dodavatelské mostecké firmy Antony Company, s.r.o., Tomáš Antonov. „Výpravní budova ve Strakonicích je jednou ze 114 nádražních budov, která v letošním roce prošla či prochází celkovou rekonstrukcí. Využití budovy jako přestupního terminálu jak pro železniční, tak pro autobusovou dopravu, vytváří pro místní občany i turisty pohodlné podmínky pro cestování," uvedl Karel Havlíček.

Do budovy nyní mohou cestující třemi vstupy, je zde velká hala, moderní toalety i občerstvení.

Strakonické sídliště Šumavská.
Na strakonickém sídlišti mají zase teplou vodu. Dál ale chtějí jistotu dodávek

Dokončením rekonstrukce začal fungovat moderní terminál společný pro autobusovou i vlakovou dopravu.

Přestavba na jednu z nemodernějších budov na jihu Čech přišla na 79 milionů korun a začala začala v říjnu 2019.

- Práce byly rozděleny do několika etap. Jako první vznikla provizorní výdejna jízdenek. Následovala demolice sousedního drážního objektu a celková rekonstrukce hlavní výpravní budovy, jejíž střešní část byla ve výrazně horším stavu, než ukazovaly přípravné sondy. Poslední dílčí etapou byla výstavba služebního parkoviště.

- Architektonické řešení vycházelo z původní podoby budovy. Z objektu byly odstraněny vikýře a přístavba zázemí vlakových čet včetně původní jednopodlažní části s kuchyní restaurace. Fasáda výpravní budovy by zateplena a oproti původnímu stavu zjednodušena.

- Změnilo se provozní uspořádání rekonstruovaného objektu. V prvním podlaží se nyní nachází společná odbavovací hala s pokladnami, informační koutek a prostory pro prodej novin a rychlého občerstvení. Nechybí ani veřejné WC, úschovna zavazadel a technické zázemí pro úklid vnitřních prostor. Druhé podlaží slouží jako zázemí pro dopravce, které doplňují další kanceláře.