Cvičení se uskutečnilo koncem dubna ve výcvikovém prostoru Boletice. Na jeho průběh dohlíželi hodnotitelé z nadřízeného stupně a dalších útvarů a složek Armády ČR. „Strakoničtí vojáci jsou velmi motivovaní. Je vidět, že tvrdě pracovali a chtějí ukázat, jak jsou dobří. Je to pro ně otázka cti, aby úspěšně prošli certifikací,“ ocenil přístup vojáků plukovník Jan Farlík z Univerzity obrany, který na cvičení působil jako vedoucí hodnotitelského týmu.

Vojáci se účastnili certifikačního cvičení, protože se připravují na zahraniční misi do Litvy. Poprvé v historii útvaru i vojska jako takového budou vyčleňovat samostatné úkolové uskupení do zahraniční operace. Že se jedná o významnou událost, potvrdil i jeden z vojáků.

Příslušníci strakonického obvaziště testují lidi na koronavirus po celou dobu pandemie.
OBRAZEM: Do náročné služby zdravotníků skočil strakonický voják rovnýma nohama

„Někteří kolegové již v zahraničí byli, pro mě to bude první mise. Myslím si, že každý voják by měl minimálně jednou za svou kariéru vyjet do zahraniční operace. Jsou to cenné zkušenosti, které jinde nezískáte,“ míní strakonický desátník, jenž slouží jako operátor protiletadlového kompletu.

Nad Boleticemi létaly rakety a hřměly bojové letouny

Cvičení v Boleticích bylo rozdělené na dvě části. V té první vojáci absolvovali bojové střelby z protiletadlových kompletů RBS-70. Následně se rozmístili ve výcvikovém prostoru a podle taktického námětu plnili úkoly, jež byly zaměřené na řízení protivzdušných operací v mezinárodním prostředí. Ze vzduchu na ně ve dne i v noci útočily podzvukové i nadzvukové bojové letouny a vrtulníky. Na zemi zase museli odrážet útoky místních ozbrojenců.

Transport raněného vojáka na místo určené pro MEDEVAC (zdravotnický odsun raněného).
Ranění vojáci, zbraně hromadného ničení i kyberhrozby, v Boleticích bylo rušno

Řešili i další incidenty jako například ztrátu spojení, konflikt s místním obyvatelstvem, opravy techniky nebo ošetření zraněného vojáka a jeho transport vrtulníkem. Čelili útoku, při kterém byly použity zbraně hromadného ničení. Simulovány jim byly i incidenty z oblasti kybernetické bezpečnosti, jež představují v současnosti velmi aktuální hrozbu.

Je nutné dodat, že střelby z protiletadlových kompletů a navazující taktické cvičení byly jen částí celého procesu certifikace. Ještě před odjezdem do Boletic museli vojáci projít náročnými zkouškami. Jejich součástí byly střelby z ručních zbraní a přezkoušení ze základních bojových dovedností jednotlivce. Svoje schopnosti museli vojáci prokázat při ovládání protiletadlových kompletů RBS-70 i systémů velení a řízení palby.

Vojáci se vydali na náročnou cestu

Ambicí strakonických vojáků je, projít v nejbližších letech hodnocením podle metodiky NATO. Proto i certifikační cvičení bylo hodnoceno podle těchto pravidel. „Cením si toho, že strakoničtí vojáci měli odvahu a kuráž absolvovat certifikaci podle této metodiky, která je velmi přísná, striktní a v mnoha věcech nedovoluje uhnout ani o kousek,“ dodal plukovník Jan Farlík.

Vojáci při kontaktu s osobou, která neoprávněně vstoupila na základnu.
Vyjet do mise není zadarmo. Vojáci musí dokázat, že na to mají

Strakonický útvar je první jednotkou v armádě, jež si před výjezdem do zahraniční operace zvolila těžší variantu a rozhodla se absolvovat certifikaci podle alianční metodiky.

kapitánka Jana Samcová, tisková důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku