Legiovlak je putovní muzeum československých legií. Jedná se o projekt Československé obce legionářské, který má být věrnou replikou legionářského vlaku z období let 1918 až1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Legiovlak je součástí dlouhodobého projektu Legie 100. Má pomoci obnovovat povědomí o československých legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu.

Zdroj: Deník/Petr Škotko

V letech 2011 až 2015 zakoupila Československá obec legionářská celkem 11 vyřazených historických železničních vozů. Jeden z plošinových vozů dlouhodobě zapůjčily České dráhy a kovářský vůz rekonstruovala a dodala slovenská strana v čele s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika a Klubom historickej techniky RD Zvolen.

V každém z vozů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj československých legionářů na Transsibiřské magistrále. Návštěvníci si tak v případě zájmu mohou zjistit podrobnější informace o daném tématu, ale také prohlédnout originální součásti výstroje a výzbroje stejně, jako předměty legionářské každodennosti. Vybrané exponáty je možné si osahat, včetně některých z vystavených zbraní.

Adventní trhy pod Rumpálem.
Adventní trhy, příběhy i nasvícení stromů. To vše letos bude

Odborný výklad poskytují průvodci v replikách legionářských stejnokrojů.