Křižovatka vypadá dobře. Ale ten prostředek mohl být menší a silniční pruh širší. Kamiony tady mají co dělat, aby se vytočily.

Kruhová křižovatka na KatovickéStrakonice mají od půlnoci z neděle 21. na pondělí 22. června – byť neoficiálně – pátou kruhovou křižovatku, a to na Katovické. A názory na její vzhled a účelnost se u řidičů i chodců vzácně shodují. „Tahle křižovatka byla nutná, auta tudy jezdila dost rychle, i když jsme tady pracovali. Ale koukal jsem na kamiony, když tudy projíždějí. Řidiči mají dost práce, aby nevjeli na pruh kostek u středového oblouku. Podle mě mohl být střed menší. A nebo nedávat ten kamenný pruh.," říká jeden z dělníků na stavbě. Jméno zveřejnit nechtěl, redakce ho ale zná. Stejný názor má i jeden ze strakonických silničářů. "Pro radlice na sníh je to peklo. Ten beton kostky dlouho neudrží. Podívejte se i Lidlu, tam jsou vytrhané pořád." 

Kruhová křižovatka na KatovickéInvestorem křižovatky je Ředitelství silnic a dálnic České Budějovice. Vedoucí úseku výstavby českobudějovické správy Jan Kudrle k tomu řekl, že podoba křižovatky je záměrná. „Samotný projekt je hotový už několik let a souvisí s výstavbou přeložky I/22. Rozměry křižovatky vycházejí z požadavků policie na bezpečnost provozu," uvedl pro Strakonický deník.

Výstavba křižovatky začala v polovině března, oficiální předání díla je 1. července. V uplynulém víkendu prováděla dodávací firma Swietelski finální práce, nyní už zbývají jen terénní úpravy.

Křižovatka si vyžádá přibližně 19,5 milionu korun včetně DPH, město investuje do souvisejících objektů (veřejné osvětlení, chodníky, přeložky a úpravy inženýrských sítí a parovodu) přes 1,7 milionu korun bez DPH.

Vnější průměr:                50 metrů
Jízdní pruh s obrubami:    6 metrů
Průměr stř. ostrova:        34 metrů
Celková cena cca:          19,5 mil. Kč
Město cca:                        1,7 mil Kč
Investor:                         ŘSD Č. Budějovice