K likvidaci mimořádně nebezpečné nákazy včel – moru včelího plodu – provedli – došlo v nedávných dnech v jedné obci na Strakonicku.
Mor včelího plodu je nebezpečná bakteriální nemoc včel. Napadá hrtanové žlázy a tím dochází k jeho rozšiřování při krmení larev. Preventivní opatření je hygiena včelařského provozu, častá výměna včelařského díla – mezistěn, likvidace neznámých rojů. „V případě výskytu moru včelího plodu po potvrzením Veterinární laboratoří dojde k utracení včelstev a poté komisionálnímu spálení veškerého spalitelného materiálu a věcí které přišly do styku s nemocnými včelami," říká za včelařskou organizaci Josef Švelch.
U likvidace byla přítomna komise složená se zástupců Krajské veterinární správy, Základní organizace Českého svazu včelařů a Okresní organizace Českého svazu včelařů. Toto je jediná možnost likvidace této nemoci.
Podle něj je jedinou likvidací spálení, neboť léčba moru se v jiných zemích provádí antibiotiky, léčba je velmi dlouhá a často se vrací, dále zanechává rezidua ve vosku a současně se přenáší do medu. „Na Strakonicku je toto letošní první stanoviště – další nejsou v současně době hlášena. Nyní budou v okruhu pěti kilometrů od obce, kde byla nákaza zjištěna, vyšetřena všechna včelstva," dodal Josef Švelch.
Vloni našli včelaři jedno stanoviště ve stejné obci jako letos, dále pak dvě na Vodňansku.