„Ale znám chovatele, kteří mají stáje nazdobené možná lépe než svůj dům,“ směje se Hana Mrázová. V minulosti na koních vyrážela i na vánoční vyjížďku. „Někteří dostali i vánoční čepičku. V posledních letech, když máme děti, na to bohužel není čas,“ poznamenala. Přesto se tradice úplně vzdát nechtějí. A tak zachovávají aspoň Novoroční vyjížďku. „Vždycky zamíříme na rozhlednu Libín, kde se na Nový rok scházejí desítky lidí,“ doplnila.

FENKA SISI
Dvouletá fenka Sisi je jako člen rodiny. Dlouhosrstá jezevčice se svou paničkou Hanou Lávičkovou a jejím synem Daníkem prožívá všechno společně. Stejně je tomu na Vánoce. Kapra se salátem si sice nedává, ale se sváteční večeří se na ni nezapomíná. „Vždy koupíme nějakou psí specialitku, aby si také pochutnala. A ani s dárečky na ni Ježíšek nezapomene,“ přiznává mladá maminka. Loni dostala psí slečna nový polštářek do pelíšku. Co bude v krásně zabaleném balíčku letos? Na to si bude muset ještě počkat do 24. prosince.

MINIFARMA V PLAVSKU
Petra Tůmová z Plavska šije sedla a pro radost má minifarmu. Na Štědrý večer jezdí k mamince, a tak chystá Vánoce pro svá zvířata přes den. „Každoročně kuchám ryby. U toho mi hodně pomáhají kočky a přetahují se o syrové maso se psy. Čičinám dávám ochutnat i rybí polévku, ale ta jim asi kvůli koření moc nechutná,“ popisuje s tím, že pak ji čeká s pejskama velká vánoční procházka, na kterou s nimi chodí i zrzavá kočka. „Bereme vánoční výslužku i zvířátkům do lesa. Když se vrátíme, dám psům i kočkám zase nějakou mlsku a jdeme společně podělit kobylu. U nás doma bývala tradice dávat koni vánočku. Moje Nela ji sice nechce, ale já jí stejně každý rok kousek dám. Ona tu vánočku vyplivne a sní to pejskové,“ vypráví Petra z Plavska. Když potom v roubence zatopí, tak jí kočky naskáčou za kamna, ohřejí se a odchází ven. Krávy dostávají od Petry k Vánocům mrkev, chleba a zrní. „Někdy zapíchnu zvířatům do ohrady stromeček ozdobený mrkví a chlebem a oni to sežerou včetně větví,“ líčí Petra Tůmová.

KRÁVA ELIŠKA
Nejen ochočená kravka Eliška dostane od chovatelky Jitky Fouskové o Vánocích něco dobrého na zub. „Na Štědrý den podstrojuji všem zvířatům – koním, krávám, ovcím, prasatům i psům,“ říká osmadvacetiletá Jitka Fousková, která se kromě práce na farmě věnuje svému povolání inseminační techničky. „I na Štědrý den sloužím v práci, ale pak ještě za světla objedu všechny pastviny, ovčíny a výběhy a podělím zvířata šrotem, jablky, rohlíky… Zapískám, nebo klepnu na kýbl a během chvíle mě všichni obklopí.“ A tak i ochočená Eliška si s náramnou chutí pochutná na jablcích a tvrdých rohlících. „Krav máme kolem dvaceti a všechny se nechají podrbat a berou z ruky,“ říká Jitka Fousková.