Těšit se můžete například na tradiční vánoční koncerty Jihočeského divadla v Katedrále svatého Mikuláše. Šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Ondřej Pilař ke koncertům vysvětluje vysvětluje: „Každý rok párujeme Českou mši vánoční Jakuba Jana Šimona Ryby s jednou skladbou současného skladatele nebo skladatele 20. století.“ Tentokrát uslyšíte světovou premiéru oratoria Mít v sobě hvězdu varhaníka a skladatele Mikoláše Troupa. „Bude to takové poetické, spirituální a hudebně symfonické dílo,“ slibuje Tomáš Ondřej Pilař. Na koncert zajděte 21. a 26. 12. Děti můžete vzít do Malého divadla až do 29. 12. na představení pro nejmenší Gloria aneb Docela malé klanění docela malému neviňátku. Na pátek 3. prosince je plánovaná premiéra opery pro nejmenší Mimiopera.

Jihočeské divadlo vydalo dvě publikace - vystřihovánky postaviček z betléma k povídkám Vánoce pro kočku a adventní zpěvník opery divadla s 24 barokními písněmiJihočeské divadlo vydalo dvě publikace - vystřihovánky postaviček z betléma k povídkám Vánoce pro kočku a adventní zpěvník opery divadla s 24 barokními písněmiZdroj: Deník/Kamila Šmídová

V Jihočeském divadle můžete stále někomu pořídit tzv. Zavěšenou vstupenku, kterou získají diváci, kteří si ji nemohou z různých důvodů dovolit. Komu vstupenku věnovat vytipují divadlu neziskové organizace. Dosud se takto do divadla mohlo podívat 86 dětí.

Jako loni vyjede dodávka s kapelou Malého divadla Džubox JeDe, aby zahrála dětem i dospělým něco ze svého repertoáru pod širým nebem.

Mezi novinky Jihočeského divadla také patří hraní o nedělích, a to nejen dětem, ale i rodinám a dospělým.

Pro velký úspěch z loňského roku všechny čtyři soubory Jihočeského divadla opět připravily tzv. online adventní kalendář, umělecký videoobsah na každý den až do 24. prosince. Balet podle jeho šéfa Lukáše Slavického přichystal ukázku z tréninku na vánoční písně a koledy. „Každý den trénujeme od deseti hodin v tanečním sále, tanečníci se potkají a připravují se na zkoušky a představení a je to taková naše ranní modlitba,“ vysvětluje Lukáš Slavický, který se souborem vybral 24 cviků do adventního kalendáře. Loni členové Malého divadla načetli online povídky Terezie Radoměřské Vánoce pro kočku. Ty se podle šéfa Malého divadla Petra Haška setkaly s velkým ohlasem, proto divadlo povídky zopakovalo, vylepšilo, přidalo hudbu. Jako loni se můžete těšit na vystřihování postaviček do betléma od Jitky Nejedlé. Opera loni zahrála a zazpívala lidem 24 skladeb vrcholného baroka na zavřených místech v době pandemie. „Tentokrát jsme šli ještě hlouběji do minulosti a snažili se vystopovat české kořeny tradiční adventní hudby,“ přibližuje počin Tomáš Ondřej Pilař. Představí vám ve spolupráci s varhaníkem a skladatelem Mikolášem Troupem tentokrát písně, které dosud nikdy nebyly nahrány, které nalezli v kancionálech 15. až konce 16. století. Mikoláš Troup je musel často rekonstruovat z rukopisu. „Jedná se o čtyřiadvacet opravdových unikátů,“ říká šéf opery. Činohra se chopila diváckého trháku a bestselleru, inscenace Dobrý proti severáku a v podání herců Heleny Dvořákové a Pavla Oubrama připravila příběh seznámení a vztahu přes internet na pokračování.

Divadelní noc v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.
Divadlo z okna a muzika z dodávky. I taková byla budějovická Divadelní noc

V předvánočním čase vydalo Jihočeské divadlo dvě publikace. Adventní vystřihovánky Malého divadla doplňuje audiopovídky z adventního kalendáře. Petr Hašek, šéf Malého divadla, vysvětluje: „Ke každé povídce se vztahuje jeden list. Akorát to vyjde, že během čtení si můžete vystřihovat. V závěru vznikne velkolepý betlém.“ Vystřihovánky stojí 130 Kč. Adventní zpěvník opery Jihočeského divadla obsahuje 24 barokních adventních písní s doprovodem varhan nebo klavíru a jiných nástrojů. „QR kód na deskách vás odkáže k videoklipům čtyřiadvaceti adventních písní,“ odkazuje Tomáš Ondřej Pilař na loňský adventní kalendář opery. Zaplatíte 200 Kč.