Pochvalné hlasy zaznívají od pacientů i návštěvníků areálu Nemocnice České Budějovice na zdejší rozkvetlý park.

Mluvčí nemocnice Iva Nováková vysvětlila, že vedení největšího zdravotnického zařízení v kraji nastavilo od roku 2015 zcela novou koncepci pojetí zeleně. Ta zahrnuje postupnou obměnu veškerých zelených ploch převážně v horním areálu nemocnice.

Autorkou návrhů nových výsadeb je Lenka Marcínová, která se zabývá zahradní a krajinnou architekturou. Zásadní přeměnou prošel podle jejího návrhu i centrální park. „Návštěvníkům ukazuje trvalkové záhony v různých barevných variantách v průběhu celého kalendářního roku,“ poznamenala Iva Nováková. V parku zahradníci vysázeli 75 druhů trvalek, z toho pět druhů růží a 14 druhů léčivek. „Můžeme s jistotou říct, že naše kvetoucí zahrady jsou léčivé, a to nejen svou přítomností a vzhledem, ale mají i funkci aromaterapeutickou,“ řekla Iva Nováková.

O výsadby je třeba se starat celoročně. Jednou za čtrnáct dní pracovníci nemocnice odstraňují odkvetlé části rostlin, k tomu je samozřejmě pravidelně zalévají a přihnojují. Podobně pečují také o travnaté plochy.

V obou areálech nemocnice je i přes 600 stromů. Za posledních pět let bylo nově vysazeno 57 kusů stromů o minimálním obvodu kmínku 14 až 16 centimetrů.

„V souvislosti se stavební činností v areálech se nám podařilo přesadit přes deset vzrostlých stromů s průměrnou výškou sedm metrů,“ dodala Iva Nováková.