Počty pozitivně testovaných na Mladovožicku neustále narůstají, stejně jako počty lidí, kteří kvůli rizikovému kontaktu musí do karantény.

První pozitivně testovanou byla poštovní doručovatelka místní pobočky, u které testy prokázaly nákazu covidem-19 v úterý. Následně došlo k uzavření pošty. Od čtvrtka funguje v omezeném režimu.

V pátek se tak do izolace dostalo takřka celé osazenstvo radnice včetně místního starosty a senátora za Táborsko Jaroslava Větrovského.

„Převážná část nás je v karanténě, dostali jsme se totiž do styku s nakaženou osobou,“ potvrdil s tím, že nyní probíhají testy, které mají případnou nákazu potvrdit či vyvrátit.

Poprvé se koronavirus objevil v úterý na místní pobočce pošty. Na Mladovožicku má nyní pozitivní výsledek sedm lidí.
Novým ohniskem covidu na Táborsku je Mladá Vožice

Po dobu dvou týdnů je však čeká povinná karanténa, provoz radnice budou v omezeném režimu zajišťovat dvě zaměstnankyně, které se karanténě díky své předchozí dovolené vyhnou.

V pátek zavřel také místní obchodní dům Jednota, v karanténě skončilo 16 lidí.

Ilustrační foto.
Mladovožické pošťačky musí do karantény. Budova prošla dezinfekcí

„Pozitivní testy zatím nemá nikdo, ale do kontaktu s nakaženou osobou přišli. Testy probíhají opakovaně,“ upřesnil vedoucí obchodně-provozního odboru Jednoty Pavel Primus.

V pátek prodejnu odborná firma kompletně vydezinfikovala, od pondělí by měl začít fungovat provoz v omezeném režimu. „Chystáme se do ní svážet tým prodavačů z jiných prodejen,“ uzavřel.

Pošta v Mladé Vožici zavřela kvůli koronaviru u své doručovatelky.
Pošta v Mladé Vožici zavřela kvůli koronaviru u své doručovatelky

Podle vyjádření krajské hygieny bylo v pátek na Mladovožicku 12 aktivních případů koronaviru. Sedm má návaznost na místní poštu, zbývajících pět pak souvisí s dojížděním za prací do Prahy. Celkem jich bylo v pátek na Táborsku dvacet.

„Pozitivních případů průběžně přibývá. Dá se čekat, že se počet bude v souvislosti s testováním dále zvyšovat,“ uvedl místní praktický lékař Miroslav Smažík.