Od příštího týdne začne prachatické očkovací centrum využívat nejnovější vakcínu proti covid-19, která je určena jako třetí či čtvrtá posilovací dávka. „Od té chvíle bude k dispozici pouze nejnovější vakcína,“ uvedl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. Ještě do konce týdne mají v Prachaticích podle informací šéfa nemocniční lékárny Miroslava Grose k dispozici na přeočkování asi sto osmdesát dávek vakcíny proti covidu typu omicron. Ty ale během čtvrtku a pátku využijí. „Původní vakcíny také využijeme, ty jsou totiž určeny pro první a druhou dávku očkování. Teprve pro třetí očkování můžeme využít novějších vakcín. V našem případě od pondělí už jen těch nejnovějších,“ uzavřel Michal Čarvaš.

Obdobně se nejnovějšími vakcínami proti covidu zásobují i na dalších místech v kraji. Jindřichohradecká nemocnice je bude mít k dispozici už pro příští očkovací termín. „S novou vakcínou budeme očkovat v sobotu 22. října od 8 do 14 hodin s tím, že pokud bude zájem, tak bychom tuto dobu prodloužili,“ uvedla lékařka z očkovacího centra Eva Daučíková.

V Českých Budějovicích se první očkování posilovacími dávkami nového typu vakcíny uskuteční tuto neděli. Za krajskou nemocnici to potvrdila Iva Nováková, ředitelka úseku komunikace a péče o zaměstnance.

Náměstek ředitele pro kvalitu zdravotní péče a zástupce primáře neurologického oddělení Michal Pelíšek.
Osmnáct tisíc korun. Taková je cena podání jednoho léku proti covidu

V táborské nemocnici budou nejnovější verzí vakcíny očkovat 7. října od 8 do 14.30 hodin. „Očkujeme pacienty, kteří mají rezervovaný termín na první a druhou posilovací dávku,“ upřesnila mluvčí nemocnice Petra Kubešová.

Modifikované vakcíny proti omikronu už jsou v Česku, ale ne v Českém Krumlově. „Ještě tuto vakcínu nemáme,“ sdělil ředitel českokrumlovské nemocnice Vojtěch Remeň s tím, že zatím neví, kdy zásilka dorazí. Současné očkovací termíny jsou naplněné. „Budeme tedy muset termíny na očkování rozšířit, neboť se zdá, že zájem o očkování začíná narůstat,“ řekl Vojtěch Remeň.

Očkovací centrum ve Strakonicích už očkuje všemi dostupnými vakcínami včetně nejnovějších bivalentních. „Modernizované vakcíny od společností Pfizer a Moderna jsou přizpůsobeny tak, aby jejich složení lépe odpovídalo cirkulujícím variantám viru SARS-CoV-2,“ říká zástupce ředitele strakonické nemocnice a neurolog Michal Pelíšek. Podle něj počet covid pozitivních pacientů stoupá včetně hospitalizací, kterých k úterý 27. září bylo 17.