Startovací brána bude před hotelem Zvon a vozidla zaparkují po všech stranách náměstí kromě strany u radnice, která zůstane volná. „Podle pořadatelů je o letošní ročník mimořádný zájem. Nablýskaní veteráni vždycky přitahují pozornost kolemjdoucích. Lidé mohou i letos obdivovat legendární, ale i méně známé značky, například Jaguar, MG, Mercedes-Benz, Austin Healey, Chevrolet, Porsche, De Tomaso, Škoda, Cadillac, DeLorean, Maserati, Alfa Romeo nebo Triumph. Vůbec nejstarší krasavec na startu by měl být Jaguar SS 3.5 Litre DHC z roku 1939 českobudějovické manželské posádky Pavlíčkových,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Veteráni projedou Hlubokou, Týnem nad Vltavou, posádky zavítají také k Jaderné elektrárně Temelín, do Vitějovic, Lhenic a Českého Krumlova, odkud zamíří na Lipno.

V černém dvoumístném sporťáku Bradley GT2, roku výroby 1977, pojede Emil Roděj. „Já mám tu čest jet jako první na trati, dostal jsem totiž pozvánku od pořadatelů tohoto ročníku,“ prozradil majitel unikátního vozu, který má dveře do střechy. Podobá se vozu z filmu Upír z Feratu. „Říká se, že je to jeho dvojče,“ přiblížil černého veterána Emil Roděj.

Městská hromadná doprava v Českých Budějovicích. Ilustrační foto
Budějovice uspořádají anketu s chodci, cyklisty i motoristy k provozu v centru

Historické automobily garážuje v Hluboké u Borovan. „Toužil jsem po tomto automobilu. Mám ho ze Slovenska. Je to jediný vůz této značky v Čechách,“ představil sporťák.

Druhý okruh startuje v sobotu ráno v osm hodin z Lipna.

Přehlídku historických vozů uvidíte už ve čtvrtek 3. září v centru Hluboké nad Vltavou, kde se chystá premiérový ročník přehlídky automobilových veteránů Concours d’Elegance. Podle pořadatelů bude před pivovarem k vidění více než 30 vozidel vyrobených v rozmezí 20. až 80. let minutého století.