Od prvních minut úterní noci už byla uzavřena pro průjezd vozidel Plzeňská ulice a ulice U Voříškova dvora. Cyklisté a pěší také nesměli na chodníky a stezku v blízkosti stavěné zdi. K deváté hodině začala stavba zdi z dílců přivezených ze skladu na letišti v Plané. Kamion, který díly přivážel, doprovázela dvě policejní auta s puštěnými majáky. Vše mělo připomínat skutečnou protipovodňovou akci. O akci předem informoval třeba městský rozhlas i média, obyvatelé lokality dostali upozornění do schránek.

Zdroj: Deník/Edwin Otta

Podívat se na stavbu stěny přišli i žáci Střední školy polytechnické Nerudova. Kdo si uchová akci v paměti, může ji využít i u maturity. "Máme obor požární ochrana," uvedla učitelka Daniela Petřeková a připojila, že v rámci výuky se žáci věnují i problematice protipovodňové ochrany a je to jedna z maturitních otázek. Doplnila, že škola má dokonce i praktikanty v řadách hasičů.

Přišel fotit

Stavbu protipovodňové stěny si fotografoval z vlastního zájmu Ladislav Langweil z Českých Budějovic. "Šel jsem od prostředka," zmínil s tím, že fotil zhruba od křižovatky Plzeňské ulice s ulicí U Trojice. Výjimečné události si zachytává na fotoaparát pravidelně. "Před třema rokama jsem fotil Vltavu a Malši, když po dlouhé době řeky zamrzly a dalo se na nich bruslit. Fotil jsem i publikoval celou trasu Zlaté stoky," doplnil Ladislav Langweil a připojil, že to bylo od jezu u Stecherova mlýna až do Stromovky a dále, protože stoka podle něj dříve vedla až do Českého Vrbného k rybníku Černiš v šířce čtyři metry a s hloubkou jeden metr. Senior pochází z Rožnova, ale skoro celý život prožil na východní Moravě, do jihočeské metropole se vrátil až před časem.

Grilovací místo u českobudějovického Dlouhého mostu.
V Budějovicích přibylo grilovací místo. Na břehu Vltavy

Zeď se staví ze sloupků a hradidel - kovových dílů připomínajících prkna. Kvůli těsnění jsou díly opatřeny gumovými pásky na okrajích. Jedno hradidlo je dlouhé 3,5 m, váží 16 kg a vysoké je 20 cm. Sloupky váží kolem 20 kg. Celková délka bariéry na betonovém základu mezi Dlouhým mostem a Novým mostem je 1872,5 m. Podle primátora Jiřího Svobody se při cvičení staví vždy jedna polovina. Tentokrát to bylo v úseku od Nového mostu po ulici Nerudova. „Podle provozního řádu se vždy jednou za tři roky musí postavit polovina protipovodňové stěny, která chrání před velkou vodou Jiráskovo nábřeží mezi Dlouhým a Novým mostem. Hlavním smyslem je zdokonalení praktických dovedností členů skupin při stavění části mobilní bariéry, zjištění časové náročnosti její dopravy včetně montáže a procvičení spolupráce složek IZS,“ uvedl Jiří Svoboda.

Polovinu stihnou za den

Polovina stěny se staví také proto, že ji lze za den sestavit i rozebrat. Delší úsek by se musel třeba i hlídat přes noc. Podle Petra Ferebauera z kanceláře primátora a oddělení krizového řízení je stěna z hlediska stavebního vodním dílem III kategorie. Betonový základ odpovídá ochraně před stoletou vodou s kovou stěnou je pak ochrana zvýšena až na pětisetletou vodu (průtok Q 500). Profesionální hasiči dodali v úterý podle ředitele územního odboru HZS JČK plukovníka Jiřího Peška hlavně techniku. Například vysokozdvižný vozík nebo velitelský kontejner jako zázemí pro vedení akce.

Chovu hus v Byňově se věnuje Rybářství Nové Hrady.
Jihočeské husy zachránila vakcína proti ptačí chřipce, jsou první v republice

Samotná práce na sestavování zdi připadla především členům zásahových jednotek osmi dobrovolných hasičských sborů z okolí jihočeské metropole, protože se předpokládá, že profesionálové by byli nasazeni přímo k záchranným pracím. Dobrovolní hasiči byli povoláni z obcí Čejkovice, Srubec, Dobrá Voda, Rudolfov, Litvínovice, Staré Hodějovice, Nové Homole a Jankov. Do cvičení se zapojila také Policie ČR, městští strážníci a celní úřad.. Vybrány byly podle toho, v jaké se nacházejí jejich obce lokalitě, jsou mimo zátopovou vlnu Vltavy a Malše. Nepředpokládá se, že by musely zasahovat ve svých obcích při takové povodni, která by v Českých Budějovicích naplnila koryta Vltavy a Malše na tak mimořádný průtok.

Preventivní akce

Stěna vznikla jako reakce na povodně v roce 2002, kdy se na celém nábřeží stavěla provizorní zábrana z pytlů s pískem. Postavena byla preventivně při velké vodě v roce 2013, tehdy byl i lépe propracován systém její stavby v krizové situaci. Úterního cvičení se zúčastnilo přes sto lidí, skončilo odpoledne.