O kultuře v Blatné jsme hovořili s Michaelou Sikorovou, která má v Centru kultury a vzdělávání Blatná na starosti dramaturgii a komunikaci.

Jaká byla vloni největší a nejdůležitější akce, kterou Centrum kultury a vzdělávání Blatná pořádalo?
Byly to Rybářské slavnosti, které 20. června navštívilo na 2500 návštěvníků. Ty kromě rybích specialit nalákal také kulturní program v čele s kapelou Bratři Ebenové. Dále vystoupili také například Tomáš Kočko a orchestr nebo stále populárnější kapela Zrní a mnoho dalšího včetně divadelních představení pro děti i dospělé.

Můžete jmenovat i další úspěšné akce?
Další stěžejní akcí byl JazzDay 8. května 2015, který se soustředí na to nejzajímavější a nejlepší z české jazzové scény. V rámci JazzDay 5 vystoupil například černošský americký jazzman žijící v Česku Lee Andrew Davison.
Své místo si v Blatné také našly nejstarší klavírní kurzy v ČR, které se konaly 1. až 12. července 2015.
V Blatné se rovněž uskutečnil 19. a 20. září desátý ročník Blatenského fotofestivalu, jehož hlavním vystavujícím byl renomovaný český fotograf a pedagog profesor Vladimír Birgus, vedoucí Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.
Ohlasu návštěvníků se čím dál více těší i pravidelné Divadelní předplatné a koncerty Kruhu přátel hudby.

Určitě jste připravili i nějaké novinky.
Poprvé se v Blatné konala týdenní tvůrčí dílna na Sýpce Blatná ve dnech 13. až 19. července. Ta prozatím funguje sezonně a od jara do podzimu láká jak na kulturní program, tak na semináře odborníků z oboru kultury, filosofie, architektury či estetiky. V červenci se v rámci týdenní tvůrčí dílny na Sýpce uskutečnil také příměstský tábor pro děti, které se věnovaly především tomu, jak vnímají krajinu kolem nich, jak lze v ní tvořit a jaký vztah k ní zaujímají.

A plány do letošního roku?
Pokračujeme v realizaci Divadelního předplatného i koncertů Kruhu přátel hudby. Ty se odehrávají na zámku. V období května až října se návštěvníci kultury v Blatné mohou těšit na bohatý kulturní program, neboť pro ně připravujeme 26. května Studentský den, jakousi obdobu Majálesu, či JazzDay 8. května. a samozřejmě také Rybářské slavnosti 25. června, na které budou z nejširšího okolí Blatné svážet návštěvníky historické parní vlaky, a to po celý den. Rybářské slavnosti se uskuteční na nábřeží u zámku v Blatné a pro návštěvníky budou opět připraveny nejrůznější rybí speciality a bohatý hudební program, například kapela Gipsy cz.
Hned 1. července bude zahájen jubilejní třicátý ročník Klavírních kurzů, které zaštiťuje a pravidelně navštěvuje významná česká herečka Iva Janžurová. Slavnostní koncert absolventů kurzu bude natáčet Český Rozhlas.
Ve třetím červencovém týdnu se na Sýpce v Blatné uskuteční týdenní krajinářská dílna s příměstským táborem pro děti.

Předpokládám, že i v tomto roce přijdete s něčím novým?
Poprvé v Blatné v prvním srpnovém týdnu ožije veřejný prostor multikulturním festivalem Průvan ve veřejném prostoru, který se bude věnovat hudbě, divadlu, výtvarnu a dalším kulturním odvětvím, které si budou moci návštěvníci také osahat na vlastní kůži v rámci pořádaných workshopů.

A co chystáte na zbytek letošního roku?
Tradičně třetí zářijový víkend se uskuteční již jedenáctý Blatenský Fotofestival, tentokrát bude mít téma s názvem Doma.
V říjnu bude následovat bienále Mezinárodní kontrabasové soutěže Františka Simandla za účasti mezinárodních i domácích hudebníků. Koncert vítězů soutěže bude vysílat Český Rozhlas.
V adventním období pro diváky chystáme tradiční adventní koncerty a Vánoční trhy, které si v Blatné získaly značnou oblibu a návštěvnost.