Letos se preventivní akce pořádaná ve spolupráci s Infocentrem pro seniory konala již potřetí. „Besedy jsou aktuálně zaměřené na trestnou činnost páchanou na seniorech. Zájem projevilo celkem 85 lidí, kteří si přišli poslechnout informace o trestné činnosti v okrese, o podvodech spáchaných na seniorech a preventivních doporučeních," uvedla tisková mluvčí policie Jaromíra Nováková. Součástí preventivní akce byla také prohlídka policejní kryté střelnice a policejních cel.

Tisková mluvčí Jaromíra Nováková seznámila přítomné s trestnou činností v okrese, hovořila o krádežích a podvodech spáchaných na seniorech, o nejčastějších legendách, které podvodníci k dosažení svého cíle používají. Nechyběly ani rady a doporučení, jak se zachovat, aby se člověk nestal terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků i násilníků. Poté si přítomní mohli vyzkoušet s policistkou Hanou Moltašovou sestavení podobizny, identikitu osoby, na policejním počítačovém programu. Policistka seznámila přítomné, jak je ve svědecké výpovědi důležitý každý detail při popisu pachatele.

Během preventivní besedy tisková mluvčí přítomným představila publikaci pro seniory s názvem „Černá kronika aneb ze soudních síní", jejímž autorem je Mgr. Roman Pokorný, soudce Okresního soudu v Ostravě. Kniha vznikla v rámci prevence v Moravskoslezském kraji a obsahuje dvanáct příběhů zachycujících nejčastější nebo nejzávažnější páchané trestné činy na seniorech (např. podvod s legendou vnuk, krádež či loupež, případ domácího násilí i rizikovou situaci v dopravě atd.). „Zvolený děj jednotlivých povídek je inspirován zpravidla skutečnými příběhy. Knihu nelze zakoupit, ale policisté v rámci republiky mají možnost knihu využívat při preventivních akcích pro seniory," říká Jaromíra Nováková.

Na závěr každý z přítomných obdržel propagační materiál, drobné dárky a osobní alarm tzv. „osobního ochránce" na přivolání pomoci při napadení nebo zdravotních problémech, který snadnou aktivací začne hlasitě houkat.

V letošním roce policisté na Strakonicku evidovali celkem tři případy, kdy byli okradeni senioři pod smyšlenými legendami. Jednalo se o prodej pracích prášků s legendou, že je objednala příbuzná seniora, dále legenda o pracovníkovi energetické společnosti kontrolujícím smlouvy, měření plynu a návštěva údajné „paní ze zdravotní pojišťovny", která přináší nemocné ženě finanční příspěvek.

Běžně jsou senioři o aktuální trestné činnosti páchané vůči nim, spolu s příslušným preventivním doporučením, informováni prostřednictvím tiskových zpráv a médií. Policisté realizují také množství besed. I přes veškerou osvětovou činnost stále policisté v rámci celé republiky evidují nové a nové případy.