Úpravna vody v Pracejovicích umírá, ale proto, aby se z jejích trosek a pomyslného popela zrodila nová.

Tato reportáž má jediný cíl – ukázat vám úpravnu, která bez větších potíží zásobovala část Strakonic a jejich okolí pitnou vodou. Je až s podivem, že většina zařízení jsou originály, které fungují a pracují jako v době svého vzniku.

Ale úpravna Pracejovice – to jsou také osudy lidí, kteří s ní spojili svůj život. Stejně jako Ladislav Kuděj (65). „Jsem na úpravně od roku 1971. Nastoupil jsem do Pracejovic jako strojník," vzpomíná. Především ale na tzv. starou část. Nová, která upravovala povrchovou vodu, už je odstavena 13 let. Skončila s připojením na Římov.

Po 42 letech práce Ladislav Kuděj „svoji" úpravnu doprovodí i na její poslední cestě. „Vím, že je potřeba všechno zmodernizovat. Ale jistou dávku nostalgie a smutku přece jen cítím," říká muž, pro kterého se stala úpravna v Pracejovicích osudem.

Letos na podzim má začít rekonstrukce staré části. „Její technologie zmizí a přijde sem nová. Bude v podstatě stejná jako v Hajské, která se osvědčila na výbornou," říká šéf vodního hospodářství Technických služeb Strakonice Zdeněk Němejc. Nová část, která vyrostla v roce 1981, zmizí úplně celá.

Rekonstrukce v Pracejovicích má trvat 18 měsíců a rekonstrukce tzv. uvnitř plotu – technologie staré části a likvidace celé nové části – přijde na přibližně 120 milionů korun. Pokud by došlo i na úpravu okolí, například prameniště, bude částka zhruba 170 milionů korun.
Jedno je ale jisté – Strakonice se budou v příštích letech jako jedno z mála měst v republice pyšnit dvěma moderními úpravnami vod.

Historie ÚV Pracejovice
- Sondovací práce 1956 – 58, zahájení výstavby 1959.
- Problémy s kvalitou, zejména Fe, 1961 nainstalována mobilní (pohotovostní) vodárna PÚV 10, marně. Malá vydatnost, velké množství Fe, slábnoucí zdroj.
- Uvedení do zkušebního provozu – 1966. Vyráběla maximálně 20 litrů za sekundu.
- Stanovený výkon vodárny byl 53 l/s, ale vydatnost prameniště pouze cca 20 l/s – rozšíření o břehový jímací objekt pro možnost přímého čerpání říční vody a následná úprava technologie ÚV, dále rozšíření o infiltrační systém.
- Kolaudace 1968.
- Rozšíření v roce 1981 o novou úpravnu s proudovým mísičem, flokulátorem a dvěma monobloky VK 25. Celkový max. výkon staré + nové části byl 2 x 50 l/s.
- Odstavení nové úpravny v r. 2000 zejména z důvodu velice špatného technického stavu instalovaných monobloků.

Shrnuto1. Bude se opět jednat o dvoustupňovou technologii, doplněnou zejména o filtraci s aktivním uhlím a o UV záření určené pro dezinfekci vody. Oproti současnosti bude celý technologický proces řízen s pomocí moderního řídícího systému a analyzačních prvků.
2. Množství upravené vody zůstane patrně stejné jako nyní. Maximální výkon je vyprojektován na 55 l/s upravené vody.
3. Po dobu rekonstrukce bude na úpravně vodárny zaměstnán jeden současný zaměstnanec. Tento bude obsluhovat a udržovat technologická zařízení, která zůstávají i po dobu rekonstrukce v provozu. Jedná se zejména o systém zásobení pitnou vodou obcí Pracejovice a Katovice.