V Orlíku nad Vltavou se už obec podle starosty Jana Máry do čištění míst u vody pustila. „Uklízíme hrubší věci v zátokách, které by dobrovolníci odklidit nezvládli,“ uvedl Jan Mára. Dodal, že například v zátoce ve Starém Sedle v místech staré žďákovské cesty odstraňovali včera brány za traktor a starý železný dopravníkový pás, které tam kdysi někdo vyhodil. Podle stavu železa to tam podle něj mohlo být i třicet let. „Zřejmě to tam někdo naházel jako zátěž k bójkám, aby tam mohl kotvit,“ myslí si Jan Mára.

To, jak břehy vypadají, není lhostejné ani dalším lidem. „Když jsme se byli podívat ve Velkém Víru, nasbírala jsem plnou igelitku odpadků,“ řekla Hana Lívancová a dodala, že to dělá pro svůj hezký pocit.

Podle mluvčího Povodí Vltavy Hugo Roldána se připravuje čištění břehů především na 5. a 15. února ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a Českým rybářským svazem. „Jsme rádi, že nám nabízí svou pomoc při úklidu nepořádku hodně lidí,“ dodal Hugo Roldán. Těší je i aktivita spolku Orlík – Staré Sedlo, který pořádá úklidovou akci Čisté břehy. V sobotu 25. ledna se uklízí od 10 hodin pláž pod Krkavčí skálou. Povodí Vltavy zajistí pytle i odvoz odpadků.

Hladina Orlíku je výrazně snížená od podzimu a zůstane tak až do dubna. Důvodem je rekonstrukce lodního výtahu na hrázi přehrady a vybudování bezpečnostního přelivu. Přes sezonu by měl být Orlík napuštěný, ale od podzimu do jara se bude situace kvůli pracím zase opakovat.

Úklidové akce

Povodí Vltavy plánuje velký úklid břehů Orlíku na 5. a 15. února v rámci akce Ukliďme svět – Ukliďme Česko.

Má vytipovaných 35 míst kolem celé přehrady.