U nařezaných rostlin se jedná o kaktusy druhu Lofofora Williamsova, česky též ježunka Williamsova nebo peyotl, s psychoaktivním vlivem, jejichž hlavní halucinogenní složkou je meskalin. "Ovšem jen v jejich přirozené formě za klimatických podmínek domova v Mexiku, jinde takto nepůsobí," ujišťuje list. Přesto se má zato, že v zahradě kradli narkomani.

"Z poškozených 90 kaktusů bylo část starších sto let," pokračuje list. "V Botanické zahradě se teď pokoušejí ošetřit rostliny uhelným prachem, který by jim mohl pomoci k vedlejším výhonkům a tak mohly být částečně zachráněny." 

Energie o 15,2 % dražší

Energie pro rakouské domácnosti byla v srpnu o 15,2 % dražší než před rokem, píší OÖN. Stoupla především cena pohonných hmot a topného oleje, u toho meziročně o 30,1 %. Super stál o 24,8 % víc, nafta o 21,4 %, elektřina a plyn o asi sedm procent. Od července ceny energie stouply o 1,4 %.

Zachránili vola z žumpy

"Hodně svalové síly, dřevěných fošen a 25 mužů hasičského sboru Ternberg bylo o volební neděli třeba k vysvobození vola, který na místním statku spadl do žumpy," píší OÖN a zařazují událost do své rubriky Happy end. Po akci zvíře prohlédl veterinář a zjistil, že není zraněno. 

Pomáhat a chránit, říkají rakouští hasiči…Pomáhat a chránit, říkají rakouští hasiči…Zdroj: Deník/OÖN

Zase vražda…

Jak informuje linecký Volksblatt, ve Feldkirchu odsoudili 38letého Němce za vraždu a pokus těžkého ublížení na zdraví ke 20 letům vězení. Podle soudu v listopadu dupal po 37leté manželce, dvojnásobné matce, tak, že deset dnů nato na zranění hlavy zemřela.

Znali se deset let a v době činu tvořili pár. Šestnáckrát trestaný muž ale měl ještě v Bregenzi jinou a partnerka s tím srozuměna nebyla, uvádí list. V bytě nové známosti došlo k hádce, při které obžalovaný atakoval brutálně manželku, která mu přišla domluvit. Všichni tři přítomní byli silně opilí, muž měl 2,7 promile.

U soudu ujišťoval, že si zranění oběti nemůže vysvětlit, ale soudní znalec vyloučil, že by si je mohla způsobit sama při pádu. Měla masivní zlomeniny obličejových kostí a těžká vnitřní zranění hlavy. Po deseti dnech intenzivního ošetřování zemřela.

Soud mu vyměřil dvacet let vězení. Dětem musí zaplatit bolestné po 20 000 eurech, matce zesnulé 1000 eur.

Ilustrační foto.
Od sousedů: Rakouští studenti jsou starší než jinde v EU

Instalatéři s rozdíly

Ochránci spotřebitele Zaměstnanecké komory v Horních Rakousích zjistili enormní cenové rozdíly instalatérů. Ten nejdražší chtěl víc než dvojnásobek toho, tolik si účtoval za stejnou práci ten pro zákazníka nejvýhodnější… Ochránci prověřovali ceny hodiny práce u 110 podnikatelů v oboru instalace vody a plynu ve všech okresech a dopravné. Montéři si kalkulovali hodinu práce mezi 45,60 a 95 eury, v průměru 70,38 eura. Pět firem účtovalo pracovní dobu na minuty přesně, 64 ve čtvrthodinovém taktu a ostatní měli půl hodiny jako minimální.

Chtěl zabít manželku léky?

47letý bývalý ošetřovatel se zodpovídá u soudu v Řeznu z obžaloby, že zkoušel usmrtit svou manželku léky, píše PNP.

Podle obžaloby přimíchal loni v červenci ženě, zdravotní sestře, do jídla velké množství přípravku na ředění krve. Motivem měl být záměr poškozené se s ním rozvést a s dětmi se vrátit domů, do Severního Porýní. Tomu chtěl obviněný zabránit.

Ilustrační foto.
Od sousedů: Lidovci jsou v rakouských obcích v převaze

Ve středu obžalovaný nevypovídal. Jako svědkyni slyšel soud kolegyni poškozené. Ta uvedla, že po návratu z dovolené přišla na kliniku s četnými náplastmi a komentovala to slovy, že všude krvácí. Poradila jí, aby se obrátila na tísňový příjem, což posléze udělala. Tam jí zjistili nápadně nízkou srážlivost krve a přijali ji k léčení. Měla četné hematomy, silné bolesti ledvin a krvácela mimo jiné z kolen, nosu a jazyka. V nebezpečí ohrožení života ale podle obžaloby nebyla.

Jako svědek vypověděl policista, že ho žena na klinice ujistila, že si tablety sama nebrala. Po dotazech na jinou cestu zmínila, že její manžel měl k medikamentům přístup…

Hlasy pro císařovnu a Trumpa…

Na okraj voleb do Spolkového sněmu uvedli volební pomocníci i různé kuriozity. Tak v Mnichově volil jeden volič "císařovnu Sissi", jiný ve Furthu dal hlas Donaldu Trumpovi… PNP k tomu dodává, že hlasy nedošly na místo určení, odevzdané volební lístky nebyly vzhledem k uvedeným prominentním jménům platné. "K pobavení členům komisí ale rozhodně posloužily," uvádí list.