Krátce před úterním polednem dorazila k Josefu Nejedlému, řediteli jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz, informace z Bruselu. „Česko a Slovensko dostaly od Evropské komise výjimku. Jako výrobce lihovin smíme i pro dalších pět let používat rumové aroma,“ uvádí.

Rumový éter, který mimo jiné může za typickou chuť a vůni českého tuzemáku, obsahuje látku zvanou furan. Evropská agentura pro bezpečnost potravin v loňském roce uvedla, že furan je potenciálně zdraví nebezpečný a že může mít karcinogenní účinky.

„Rum se tady dělá sto padesát let. Furan obsahuje devadesát procent potravin, tak nerozumím tomu, proč se řeší jenom rum a ne třeba výživa, káva nebo margotky, ve kterých je daleko víc furanu než v rumu. Je to paradox, tady se jedná bohužel spíše o nějakou obchodní válku,“ myslí si Josef Nejedlý.

Podle jeho slov je pětiletá lhůta dostatečně dlouhou dobou pro přípravu na změnu. „Samozřejmě lepší by bylo mít výjimku natrvalo. Je to dost času na to, aby se výrobci rumových éterů a rumových aroma připravili a vymysleli je i bez furanu,“ dodává.

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz vyrobí ročně zhruba tři a půl milionu lahví tuzemáku. Český rum u nás patří k nejprodávanějším výrobkům v kategorii tvrdého alkoholu.