Bílé, žluté, červené i žíhané květy amarylis tentokrát září spolu s důvtipnými obrazy umělce Arcimbolda, který byl dvorním umělcem Rudolfa II. Ten si v dobách porenesančního manýrismu s květy, ale i plody, zvířaty, knihami i dalšími předměty pohrával a skládal z nich důvtipné portréty.

„Výstava je tradičně velice oblíbená. Sice jsou amarylis původem z Jižní Ameriky, ale ony si tady u nás v tom chladu úplně lebedí, takže budou zdobit tzv. Rožmberské interiéry nejspíš ještě týden po skončení výstavy 22. dubna,“ řekla u vstupu průvodkyně Anna Pešíčková. O každoroční kompozice květin se pod vedením floristy Slávka Rabušice starají aranžérky ze zámků v hluboké nad Vltavou, Zlaté Koruny a Kratochvíle.

Milovníci květin, umění a Třeboně se mohou přijít pokochat do 22. dubna ve všední dny i o víkendu od devíti do sedmnácti hodin. „V minulosti jsem tu měli amarylis s benátskými maskami nebo amarylis a Japonsko s bonsaji a také amarylis a patchwork. Letošní Arcimboldo se k těmto nezapomenutelným tématům také zapíše,“ dodala Anna Pešíčková.