HURÁ NA VĚŽ
Nová prohlídková trasa se chystá na hlubockém zámku. Jedná se o hostinské pokoje ve 2. patře památky. Kdo přijede o prázdninách, novinku ještě neuvidí, otevření se chystá předběžně na říjen. V červenci a srpnu ale bude možné vystoupat na hlavní zámeckou věž, kde fachmani v minulých měsících opravovali dřevěné schodiště. Příští rok se věž otevře jako nová prohlídková trasa. Nabídne expozici o stavbě věže a jejích proměnách i výhled na okolní krajinu.

SELKY V KROJÍCH
Po třech letech se lidé minulý týden dočkali znovuotevření Smrčkova domu Blatského muzea na náměstí Republiky v Soběslavi. Rekonstrukce objektu, v němž se s jeho majitelem Řehořem Smrčkou scházel Petr Vok, umožnila rozšíření národopisné expozice. Pro návštěvníky tu nově vytvořili samostatnou místnost s interiérem světnice blatského statku, blatskou náves se selkami v krojích či lidovou hernu, kde si děti mohou poležet na peci.

UNIKNETE?
Super nápad na deštivé dny vymyslely dámy z odboru kultury vimperské radnice Renata Lešková a Petra Hrušková. Připravily ve sklepení Staré radnice ve Vimperku (čp. 8) logickou únikovou hru s názvem Steinbrenerova tiskárna. Lidé si mohou termín objednat v Turistickém a informačním středisku na náměstí. Je určena pro skupiny dvou až pěti lidí, které zamknou do sklepa a musejí se dostat ven za pomoci různých indicií. Hra trvá maximálně šedesát minut.

ORIENTÁLNÍ KOPÍ
Zámek Červená Lhota láká na nově upravené interiéry ve východním křídle. Návštěvníci si tu prohlédnou livrej nejvyššího zámeckého lokaje, uniformu hulánského jezdectva nebo orientální kopí a dýku.

NA CHVÍLI ŘEMESLNÍKEM
Českokrumlovské kláštery letos nabízejí do konce září výstavu výtvarnice Emmy Srncové nazvanou Emma 75. K vidění jsou nej obrazy slavné malířky, ale návštěvníci také mají možnost zkusit si nakreslit obraz „podle Emmy". Kromě toho zde každý den můžete navštívit klášterní řemeslné dílny a vytvořit si řemeslný výrobek.