Dokud přeje počasí, není problém strávit volný den na kole na některé z mnoha cyklotras na jihu Čech. My jsme pro vás tentokrát vybrali kolem 30 kilometrů dlouhý úsek z Týna nad Vltavou do Hluboké. Pochopitelně můžete směr obrátit.

Cyklovýlet Čejetice - Týn n/Vlt. - Hluboká - ČB - Hluboká - Olešník - Protivín - Ražice - Čejetice Do Týna se můžete dostat mnoha způsoby. Jak po vlastní ose (chápej na kole), tak autem nebo vlakem. I když autor zvolil první variantu, berme začátek našeho putování v bodě A, tedy v Týnu nad Vltavou na pravém břehu řeky Vltavy pod mostem, který můžete znát z filmu Zdeňka Trošky. Na něm přece bába Kropáčková přepadla pošťáka. Ano, je to Kameňák.

Ale vraťme se k našemu záměru. Přibližně pětikilometrový úsek vás přivede až na hráz vodního díla Holašovice. Po celou dobu budete mít pocit, že cesta na Hlubokou bude - jak se říká - brnkačka. Ovšem hned za hrází vás přivítá stoupák, který těžce prověří vaše fyzické schopnosti. Na jeho vrcholu budete mít pocit, že vypustíte duši, ale můžeme vás ubezpečit, že vás v dalších úsecích čekají takové pocity ještě několikrát. Odměnou vám ale bude, že projedete krásnou jihočeskou obcí Purkarec - ikonou českého vorařství - a dále pak po lesních cestách s Vlatvou po své levé ruce až na Hlubokou.

Cyklovýlet Čejetice - Týn n/Vlt. - Hluboká - ČB - Hluboká - Olešník - Protivín - Ražice - Čejetice Volným tempem můžete být za dvě až tři hodinky na Hluboké a pokud jste cestovali předtím vlakem, můžete se vydat po cyklotrase do Č. Budějovic (cca 8 kilometrů), kde máte k dispozici nejeden železniční spoj pro návrat domů. Pokud se rozhodnete vrátit do Týna nad Vltavou, doporučujeme si před otočkou dostatečně odpočinout a načerpat síly. 

Cyklotrasa, na kterou vás zveme, je sice náročná na fyzický fond, ale pokud nezávodíte, vyčleníte si na tento výlet celý den a uděláte si zastávky - například v Pukarci nebo na odpočívadlech naučné stezky - čeká vás příjemně prožitý den, na který jistě budete rádi vzpomínat.  

Cyklotrasa: Značená na stávajících cestách.
Cyklostezka: Nově vybudovaná trasa.