Příroda se nemohla kvůli letošnímu teplému prosinci včas a dostatečně uložit k zimnímu spánku. Následky budeme s největší pravděpodobností sčítat v příštím roce. To si myslí Miroslav Šobr, pracovník odboru životního prostředí Městského úřadu ve Strakonicích.

Pokud by současné teplé počasí dál pokračovalo, rostliny by si podle něj málo odpočinuly a nedošlo by k pořádnému ukončení období růstu. „Zem také pořádně nevymrzne, což bude mít za následek rovněž to, že přežijí klíšťata i další škůdci. O to víc jich pak bude příští rok," naznačil možný vývoj.

Dodal, že v přírodě je v současné době vidět nejen opět se zelenající se trávníky s kvetoucími sedmikráskami, ale například i čerstvé krtiny od krtků. „Také myši zůstávají i teď pořád aktivní," dodal Miroslav Šobr.

Dalším nemenším problémem v zimní přírodě je podle jeho názoru pokračující vláhový deficit. O sněhu jsme si doposud mohli nechat jenom zdát, ale dokonce takřka ani nezaprší.

Teplý prosinec a zvěř: má dost potravy

Jakým způsobem vnímá letošní opravdu teplotně nadprůměrný prosinec zvěř v lesích? Spíš pozitivně, vysvětlil myslivec Tomáš Slavíček. „Pro zvěř je samozřejmě velmi dobře, že je takhle teplo. Zaprvé má snadný přístup k přirozené potravě, protože se nemusí při hledání potravy prohrabávat sněhem. A také zvěři hrozí menší nebezpečí vzniku omrzlin a jiných zranění způsobených mrazem," uvedl.

Takto teplý prosinec má ovšem velmi špatný vliv na rostliny a půdu. „Stromy, především ty ovocné, tímto teplým počasím na rozdíl od zvěře celkem trpí. První mrazíky daly rostlinám přirozený impuls k zazimování, a ty tak stáhly mízu do svých kořenů. Když je ale takhle teplo, tak stromy opět ženou mízu do kmene, což v případě následných mrazů způsobí praskliny. Pro půdu není toto počasí také ideální. Ta nemá šanci si přes zimu odpočinout, což se jistě projeví příští rok na úrodě," uzavřel.

Další problém pak mohou na příští rok představovat třeba klíšťata, která přes zimu nevymrznou.

Teplý prosinec a ryby: ztrácí váhu

Letošní suché a horké léto rybám zrovna nesvědčilo. Na otázku, jak vnímají ryby nadprůměrně teplý prosinec, odpověděl rybář a majitel obchodu s rybářskými potřebami Vojtěch Jungvirt. „Pro nás, pro rybáře je takovéto počasí samozřejmě skvělé. Protože ryba se orientuje podle tlaku a podle teploty vody, tak jí při těchto teplotách stále funguje metabolismus a ryba neustále shání potravu. Takže kromě toho, že nám u vody není taková zima, se dá lovit mnohem širší spektrum ryb, než je v prosinci obvyklé," vysvětlil.

Ryby jsou ovšem zvyklé být přes zimu spíš v klidu zazimované, takže neobvykle teplé počasí má za následek menší přírůstky a ztrátu váhy. „Ryba se chová podobně jako medvěd. Na podzim se nažere a přes zimu přestane být aktivní. Podobně, jako se zvířata ukládají k zimnímu spánku. Takže teplá zima má za následek značný úbytek váhy, který sice ryba na jaře většinou dožene, ale zase není úplně dobře připravena na páření," dodal.

Rybáři jsou za toto počasí celkem rádi, ale jedná se o jisté narušení přirozeného stavu. „Ideálně pro ryby by měla být spíš zima, ale rozhodně to pro ně není taková rána, jako třeba pro rostliny," uzavřel Vojtěch Jungvirt.

Zatím má ale zima ještě čas, takže ukáže především leden a únor.