Ve veřejném hlasování na sociální síti Útulek Tábor získal 709 hlasů. V anketě soutěžilo celkem 18 měst a obcí, které přihlásily na 26 projektů z různých oblastí.

Graffiti před útulkem v Táboře vznikalo od čtvrtka 19. do neděle 22. listopadu.
Táborský útulek legálně ozdobil místní sprejer, líbí se vám finální podoba?

Jak zmínil jednatel Technických služeb města Tábora, pod které útulek spadá, Michal Polanecký, projekt stál hodně času i peněz. „O to více nás těší, že jde o funkční model péče o opuštěná zvířata potřebující pomoc. Velkou radost nám dělá i pozitivní vnímání od veřejnosti. Někdy nás sice potkají i nepříjemná nedorozumění s návštěvníky útulku, ale i to k naší práci patří. O to více se vyplácí, že neslevujeme s nastavených pravidel péče o zvířata,“ upozornil.

INSPIRACE PRO DALŠÍ

Radost mu také dělá, že táborský útulek jde ostatním příkladem. „Je to vlastně i cíl projektu Dobrá praxe, proto mám radost, že se od nás začíná inspirovat mnoho měst, jak řešit péči o toulavé kočky,“ podotkl Michal Polanecký.

ZVÍTĚZILA ZVÍŘATA

Za udělené hlasy je vděčná i vedoucí útulku na Vápenné strouze Kamila Šťastná. „Hlasování na facebookových stránkách jsme bedlivě sledovali a radost z vítězství máme ohromnou. Je to vítězství zvířátek, kočiček, které jsou často vnímány, ať chceme, nebo nechceme, jako druhořadé,“ míní.

Však slyšíme často: „Je to jenom kočka.“ Kočičí otázka ale dle jejích slov bývá často tabu, které se nehodí řešit. „A tady kočičky vyhrály, daly o sobě náležitě vědět. Ukázaly, že v Táboře to jde,“ sdělila Kamila Šťastná.

V táborském útulku pečuje o psy a kočky Marcela Bětíková.
V táborském útulku se starají o psy i kočky. Uvítají zájemce o venčení

Rozšíření Útulku Tábor pro kočky: Rozšíření a rekonstrukce útulku vyšly na 3 miliony korun, kapacita je 30 koček. V loňském roce se podařilo odchovat a umístit více jak 100 těchto domácích mazlíčků. Součástí útulků jsou dvě oddělené karanténní místnosti se striktními hygienickými pravidly umožňující adekvátní péči ošetřovatelek o kočky a koťata. Pravidla a vybavení karanténních místností znemožňují přenos nákaz nově přijatých zvířat mezi sebou. Strategické je i umístění oddělených karanténních místností od prostor s kotci a s kočičí hernou, kde jsou již umístěna zvířata zdravá, po očkování. Pro kočky po operaci či pro kočky zraněné, jež je nutno z různých důvodů izolovat, slouží pooperační kotce ve veterinární ordinaci. Kotce pro zdravé a naočkované kočky a koťata jsou vybaveny škrabadly, pelíšky či průlezkami. Kočičí herna je určena pro kočičí radovánky, čemuž odpovídá pestré a zábavné vybavení. Díky profesionálně vybavenému fotokoutku lze pořizovat atraktivní fotografie, inzerce je úspěšná a zvířata odjíždějí záhy do nových domovů.