TradiceV Čechách se stalo tradicí odstrojovat vánoční stromeček po Třech králích, tedy po 6. lednu. Letos tento den vyšel na středu, nejvíc vyhozených stromků se pochopitelně objevilo o následujícím víkendu 9. a 10. ledna.

Kde končí vánoční stromky po svátcích, jsme zjišťovali ve čtyřech největších městech na Strakonicku. Ty první se u kontejnerů začaly objevovat hned po svátcích. Největší nápor pak byl po víkendu následujícím po Třech králích. V tom se shodují informace ze Strakonic, Vodňan, Volyně i Blatné. Ve Strakonicích se prý první vyhozený stromek objevil dokonce už 25. prosince. Stejné je i to, že se stromky promění na štěpky, rozdílný je ale způsob jejich využití.

Uvedenou situaci potvrdil ředitel Technických služeb Blatná Pavel Srb. „Stromky zpracováváme sami. Štěpka pak jde do kotelny jako palivo," dodal.

Vedoucí Technických služeb Volyně Ladislav Bače doplnil, že na sídliště ve městě umístili i velkoobjemové kontejnery na stromky. „Odvážíme je na kompostárnu a zpracujeme je pak společně i s vyřezanými větvemi ze stromů. Štepka jde do kotelny, která je na její spalování zařízená," vysvětlil.

Ve Vodňanech svezené vánoční stromky zpracovává externí firma. Více o tom řekl vedoucí střediska technických služeb Městského hospodářství Vodňany Vlastimil Vondrys. „Dáváme je společně s větvemi a podobně na určené místo. Jednou za rok, zpravidla na jaře, přijede firma, která vše zpracuje na štěpku a dál použije ke spálení. Nám se za to vrátí drobný peníz do pokladny," přiblížil.

I ve Strakonicích štěpkování provádí externí firma. Podle informací z Technických služeb Strakonice nejen vánoční stromky, ale i polámané stromy a podobně svážejí nejprve do prostor v Holi a pak se vše najednou zpracuje. Část štěpky jde zpět do záhonů a část si ponechá firma za zpracování k vlastnímu využití.

Dřevní štěpkaVzniká jako odpad při zpracování dřeva či cíleným drcením. Řadí se k tuhé biomase, sloužící k výrobě tepla, či kompostu. Je to štěpené kusové dřevo pro lepší skladování, menší obsah vody a po spálení méně popelu. Je velká 2,5 až 5 cm. Někdy se lisuje do pelet či briket. Zdroj: Wikipedie