Martin z Tours je jedním z nejznámějších svatých. Narodil se v římské provincii Panonie ve městě Sabaria. Jeho otec byl vysloužilý římský voják, který si velmi přál, aby syn navázal na jeho vojenskou minulost. Martin ale obdivoval a vzhlížel k poustevníkům z Egypta a Sýrie, o kterých se tradovaly nejrůznější příběhy. Martinovi rodiče však synovo nadšení a touhu po skromném životě v osamění nijak nesdíleli, a tak byl chlapec už v patnácti letech odveden do armády. Ačkoli se Martin nikdy nechtěl stát vojákem, plnil vojenské úkoly spolehlivě a oddaně. Od ostatních vojáků se ale výrazně lišil a o jeho dobrém srdci hovoří i martinská legenda:

Jedné mrazivé zimní noci potkal Martin u bran města Amiens na severu Francie žebráka. Ten byl jen skromně oblečen, zjevně hladový a promrzlý. Starý muž požádal Martina o pomoc. Martin však u sebe neměl nic, a tak se s žebrákem podělil alespoň o svůj teplý plášť. Rozťal ho mečem a část věnoval chudákovi, aby se mohl alespoň trochu zahřát. Legenda dále vypráví, že se Martinovi následující noc zjevil Ježíš zahalený právě do darované poloviny pláště. Nejspíš pod vlivem předchozích událostí přijal nakonec Martin křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu.

Po odvyprávění legendy a vystoupení dětí se i v Cehnicích dočkali příjezdu Martina na bílém koni, který v čele lampionového průvodu vedl děti i jejich rodiče po průvodem po obci.Kdo chtěl, mohl se na koni sv. Martina i svézt. Na ty, kdo v průvodu prokřehli, čekal svařák nebo teplý čaj.

Akci pořádala škola společně se SRPŠ.