Podle sládka pivovaru Vlastimila Mateje má pivní speciál výrazné chmelové aroma, které je cítit jak ve vůni, tak v chuti. Samozřejmostí je, že pivo nebude filtrované, ale bude mít lehký zákal, vytvořený jemnými kulturními kvasinkami. „Pro letošní rok jsme pro studené chmelení použili čerstvě sklizený hlávkový žatecký chmel odrůdy Harmonie. Použití čerstvě sklizených chmelových hlávek je vzácnost, možné je jen v průběhu sklizně trvající pouze několik týdnů,“ uvádí sládek. Svatováclavský ležák je již tradičně nefiltrovaný. Pivo se prodává ve vybraných dudáckých restauracích a v pivovarské prodejně ve skleněných lahvích o obsahu 0,75 litru.
Speciál:
Jedná se o za studena chmelený speciál se stupňovitostí 12 a s obsahem alkoholu 5,0 % obj. Při studeném chmelení se chmel přidává do ležáckého tanku až při finální fázi dozrávání piva.