Ale málokterému páru se povede se zamilovat a mít společnou svatbu dvakrát, a to ještě stejný den - 30. dubna. I když s rozpětím 23 let.

Toto datum spojené spíše s pálením čarodějnic a stavěním májky by pro svatbu vybíral asi zřídkakdo, ale spousta okolností byla proti pozdějšímu termínu svatby Věry a Romana. „Bylo toho hodně, co se muselo vyřešit,“ říká teď již podruhé mladá paní Věra Maříková. V květnu se dříve svatby vůbec nestrojily, je to stará pověra, ale v mnoha ohledech se dodržuje dodnes. Navíc nevěsta čekala už v červenci miminko.

Svatbu v termínu 30. dubna  zažili Věra Maříková a Roman Říha. Za  svědky „opakovaným“ novomanželům šli dcera Aneta a synovec Michal, kteří na první svatbě byli také přítomni, ale prozatím jen se svými maminkami.Zdroj: Z archivu rodiny

Další časovou komplikací bylo její zplnoletnění. „Do osmnáctých narozenin mi od termínu svatby chybělo osm dní, ale nedalo se nic jiného dělat,“ řekla se smíchem Věra. Dcera Aneta se narodila 15. července. Bohužel harmonie se za čas rozplynula a po šesti letech od svatby dochází k rozvodu.

A pak následují další vztahy, Věra se po roce opět vdala, ale na řadu přichází bohužel další rozvod. Po rozvodu si Věra chce vzít své příjmení za svobodna a naráží na administrativní problém. Můžete si obnovit pouze příjmení předchozí, tedy v tomto případě Říhová. „Asi už tenkrát mi něco říkalo, že je to správná cesta,“ smála se Věra. Své původní příjmení si tedy musela zaplatit správním poplatkem na vyžádání.

Věra a Roman žili po celou dobu ve stejné vesnici v Lomu na Blatensku. A také tak, jako tomu bylo už od dětství, se i nadále potkávali. Asi osud tomu chtěl, že si něco nedokončeného měli říct a dotáhnout to do samého závěru. „Oba jsme měli nějaké další vztahy, ale bylo to už jen chození, ani jeden jsme s nikým nežili,“ dodává ještě čerstvá novomanželka.

Přes rok opět tvoří pár. A v zimě se rozhodli, že zkusí vztah znovu zpečetit svatbou. Dcera Aneta okomentovala vztah svých rodičů: „Jsem moc ráda, že jsou naši zase spolu, jako by se nikdy nerozešli.“ Svatba se tentokrát konala na úřadu v Sedlici. Starosta Jiří Rod vyšel páru vstříc a oddal je ve stejný den jako tenkrát - 30. dubna. Jen předešli dalším komplikacím s příjmením, nyní si nechal každý své. Původní prstýnky z 90. let měli oba schované, čekalo je pouze vyrytí dalšího data. „Akorát mě mrzí, že to původní rytí smazali a vyryli obě data znovu, snad to nepřinese smůlu,“ komentovala to Věra. Všechny svatbou překvapili, ale tak to přesně chtěli. Oba už v tuto chvíli vědí, že k sobě patří, prověřil to totiž čas.

Alena Šrámková