„Děti znají z dějepisu jen letopočty jako 1492, 1621 či 1918 a málokdo z nich zná historii místa, odkud pochází, nebo nedejbože vedlejšího údolí. Tak se snažím s tím v rámci svých možností něco dělat,“ vysvětlil motivaci ke vzniku knihy Drahný. Jeho jméno není veřejnosti neznámé, je totiž mluvčím Krkonošského národního parku. Není proto náhodou, že dvojice má za sebou už vydání knihy Příběhy Krkonoš v komiksech. „Když jsme zvažovali, co dál, řekli jsme si, že uděláme Šumavu, protože k ní máme já i ilustrátor osobní citový vztah a je to velmi zajímavý kraj,“ vysvětlil autor, který si na pomoc vzal i jednu známou regionální osobnost, historika Muzea Šumavy v Kašperských Horách Vladimíra Horpeniaka. „Příběhy bychom asi dokázali napsat od stolu, ale takhle já nerad pracuji, a tak jsem oslovil doktora Horpeniaka. Byl nám mentorem a nápady a koncepty, které jsme měli zpracované, pomáhal doladit a upravit. Měli jsme v něm neocenitelnou pomoc člověka z regionu,“ potvrdil Drahný.

Kniha Příběhy ze Šumavy v komiksech byla pokřtěna v Kašperských Horách. Jejími autory jsou Radek Drahný a David Škodný.Zdroj: Archiv R. Drahného

Spolu se Škodným na dvanácti příbězích a celkovém rozsahu 108 stran formátu A4 čtenáři představuje nejdůležitější okamžiky a nejvýznamnější osobnosti z historie Šumavy. „Kniha je určena dětem ve věku 10 až 17 let. Ale snažili jsme se ji s Davidem udělat tak, aby byla čtivá i pro dospělé. Je tam spousta skrytých vtipů, které děti ještě pochopit nemusejí, ale dospělí se budou bavit,“ uzavřel Drahný.

Kniha byla pokřtěna v Kašperských Horách. Vychází v české a německé mutaci a bude v prodeji za cenu 399 Kč u knihkupců i na informační centrech.

Hotel Enzian, který je určen k demolici.
V Železné Rudě půjde k zemi další hotel, tentokrát Enzian. Na Špičáku už staví