Hořeček český (Gentianella bohe-mica) je kriticky ohrožený druh, který zažil drastický ústup v 50. l. vinou změn v obhospodařování krajiny. Téměř vymizel, dnes se pomalu vrací. Na Krumlovsku je relativně hojný a díky ochranářům se do krajiny pomalu vrací.Hořeček český, kriticky ohrožený druh.Zdroj: CHKO Blanský les

V CHKO Blanský les se vyskytuje hned na třech místech. „Máme tu dvě bohaté lokality a jednu slabší,“ potvrzuje Tereza Rejnková ze správy CHKO. Je vidět, že se ohroženému hořečku se na Krumlovsku líbí, hlavně díky práci ochranářů. Těm s přípravou půdy, při níž je potřeba vyhrabat stařinu a mech a rozrušit drn, letos pomohli i studenti budějovického Gymnázia J. V. Jirsíka.

Dříve se o rozrušení drnu staraly krávy na pastvě, dnes to musí dělat lidé. Od 50. let totiž vinou změn v obhospodařování krajiny drasticky ubylo.

„Vedu přírodovědecký kroužek a celoročně děláme práci pro přírodu,“ přiblížila učitelka Zuzana Kalová, která se čtrnácti studenty z primy až kvarty osmiletého gymnázia strávila v terénu páteční dopoledne. „Obdivovala jsem je, myslela jsem si, že budou hrabat tak půl hodiny, ale vydrželi. Moc je to bavilo, prý jestli bychom to nemohli dělat každý týden místo výuky."

Za pomoc jsou ochranáři studentům vděční. „Dělali jsme to léta svépomocí, ale letos se nám přihlásili studenti s tím, že by chtěli udělat pro přírodu něco užitečného,“ dodala Tereza Rejnková z CHKO. „Hořečku se u nás daří a plocha pro výhrab je čím dál větší.“