Dva tisíce nadšenců se sjelo do Tábora na třetí ročník Blaviconu. „Jde o středověko-fantasy festival, který kombinuje hudbu s přednáškami a workshopy,“ vysvětlil Jaroslav Hor, který prý celou táborskou „zaklínačskou“ mánii rozpoutal, když si chtěl zahrát karty.

Z původně nenápadného turnaje v karetní hře gwint, která se v knize Zaklínač objevuje, vznikla populární fantasy-událost.

Všednodenní starosti odložil s civilním oblečením i Jaroslav Kobylka z Českých Budějovic. „Líbí se mi ta komunita. Letos jsme za kmeny a musíme spolupracovat. Tématem je volba nového krále. Po celou dobu festivalu tu probíhají zákulisní vyjednávání, politika, propagace. A jsou tu i výborné kapely a příležitost se dozvědět víc o středověkém životě,“ chválí si mladík aktivní zábavu.

„Naše spolupráce se za ty tři roky rozšířila i za hranice Blaviconu. Jarda Hor při Táborských setkáních, což je největší husitský festival v Evropě, připravuje sekci Fantasy na mlýně,“ říká hostitel Blaviconu Petr Nůsek.

Původním zaměstnáním programátor a grafik Jaroslav Hor připravil už třetí táborský Blavicon a zná i termín ročníku následujícího. Na další fantasy zážitky se mohou novodobí Zaklínači těšit od 10. do 13. dubna 2020. „Příští rok jsme odhalili před chvilkou na závěr letošního ročníku. Tématem bude válka. A nemůže se odehrávat nikde jinde, než znovu tady na Housově mlýně,“ řekl na závěr akce Jaroslav Hor.