Linka včetně etiketovačky, tavného tunelu a pastéru stála více než 10 milionů korun. „Touto investicí reagujeme na dlouhodobý trend v pivovarském průmyslu, kdy segment piva stáčený do plechovek má největší potenciál růstu,“ uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus. Pivo tu budou stáčet do půllitrových i třetinkových plechovek.

Prodej piva stáčeného do plechovek má trvale rostoucí trend. Zejména u mladé generace je o plechovky poměrně velký zájem. „Zatím prodáváme plechovky v řádu menších desítek tisíc za měsíc,“ uvádí Krankus. V tuto chvíli je největší zájem světlého ležáka Klostermann a nealko citrónového Radlera. Dále je k dispozici polotmavý Klostermann a Letní speciál. „Portfolio budeme postupně rozšiřovat, ale spíše formou sezónních, časově omezených nabídek,“ uvádí Krankus.

Technologii dodala česká firma Raveco, která patří k nejlepším v oboru. Obsluhovat ji budou stávající zaměstnanci, není nutné nabírat nové. Samotná linka pro stáčení plechovek stojí v prostoru stáčírny KEG sudů, pivovarští tak při stáčení do plechovek využijí stejné trasy piva jako pro sudy. O pasteraci se uvažuje pouze v případě nealkoholického ochuceného piva. Ve Strakonicích se bude zatím stáčet pouze zdejší pivo. „Po odladění počátečních nedokonalostí a uplynutí zkušebního provozu budeme schopni stáčet pivo i jiným pivovarům, pokud to pro nás bude ekonomicky výhodné,“ uzavírá Krankus.

Pavel Pechoušek