František Přibil, vedoucí letového provozu Aeroklubu Strakonice prozradil, co návštěvníky čeká. V rukávu ale ještě schovává eso. „Pak taky máme překvapení, ale to neprozradíme, nejdřív musí všechno klapnout," dodal s úsměvem.


Co se chystá v nadcházející sobotu za akci na strakonickém letišti?
Je to letecký den. První po x letech. Před šesti nebo sedmi lety jsme sice dělali air show, ale to bylo spíš o ultralightech a těch menších letadlech.

Kdy se akce takového rozsahu ve Strakonicích tedy konala naposledy?
Když vezmu opravdu pořádný letecký den, tak to bylo v roce 1973.


Co se tam tehdy dělo? Vzpomínáte si na to?
Vzpomínám. Tenkrát tu byla obrovská skupina letadel. Byly větší možnosti, co do letadlového parku. Letectví tehdy bylo ještě dost dobré, dnes už to tak není. Měli jsme větší možnosti, bylo to honosnější, takové poloarmádní.
Tehdy létala letadla jakoby zadarmo, létala armáda, nebyl problém sehnat letadla.
Dnes je to především o penězích. Přiletí akrobat a musí se to zaplatit. Benzín je drahý, letová hodina také. Je to jedno s druhým.


Proč jste se tedy letos rozhodli, že se bude něco takového konat?
Protože je to slušnost. Každé letiště, které je u většího města, by mělo dělat show pro místní lidi, aby bylo vidět, že tady je.
Nehledě na to, podařilo se nám zpevnit dráhu, takže je to i taková oslava.
Za socialismu byl 17. září Den letectva. Takže v podstatě navazujeme na tradici.


A co tedy všechno letos uvidíme?
Musí být také nějaké překvapení, takže nemůžu všechno říct. K vidění bude akrobacie, parašutisté, skupinová slétanost. Atraktivní budou samozřejmě i stará letadla. Abych navázal i na Dušana Vávru, který křtí knihu, tak tu bude dobový tábor, budou veteráni, atrakce pro děti, kolona historických vozidel.
Pak taky máme překvapení, ale to neprozradíme, nejdřív musí všechno klapnout. A hlavně počasí aby nám vyšlo.


Když jste mluvil o financích, prozradíte, kolik taková akce stála před lety a kolik stojí letos?
Tehdy nás to stálo minimum. Teď vám prozradím, že potřebujeme, aby přišlo tak tisíc platících lidí, aby se to trochu rentovalo.
Letadla si za letovou hodinu vezmou tak od 40 do 70 litrů benzínu. To je dost podstatná část. A pak reklama, letáky a podobně.


Máte v plánu to udělat i příští rok?
Ano, chceme na to navázat a udělat z toho tradici. Ale víte, jak je to s návštěvností ve Strakonicích. Když se to podaří, tak proč ne.