Tři tisícovky lidí na strakonickém sídlišti Šumavská zůstaly od pátku bez tepla i teplé vody. Odpojením čtrnácti domů vyústil dlouhodobý spor o platby. Radikální krok teplárna zdůvodnila tím, že jí společnost Energo dluží za dodávky tepla i teplé vody v loňském roce a navíc neměla podepsanou smlouvu na letošek.

"Dnes se ochladilo, proto obyvatelům sídliště pouštíme krátkodobě teplo. Není to kvůli panu Němečkovi, ale kvůli lidem," uvedl generální ředitel strakonické teplárny Pavel Hřídel. Podle jeho slov dluží firma Energo teplárně za dodávky už 4 a půl milionu korun.

Jednatel firmy Energo Roman Němeček ale tvrdí, že smlouva od něj odešla. "Smlouvu jsme obdrželi ve čtvrtek, obratem ji podepsali a řádně odeslali jak mailem tak i datovou schránkou. Dostali ji všichni vedoucí pracovníci teplárny, včetně pana starosty a v kopii i Energetický regulační úřad," bránil se jednatel s tím, že teplárna dluží naopak peníze jemu za pronájem výměníků. Ředitel teplárny ale v neděli potvrdil, že mu žádná smlouva nedorazila. "Chceme, aby v pondělí ráno pan Němeček přišel k nám do teplárny a smlouvu podepsal osobně," řekl Pavel Hřídel.

Obyvatelé strakonického sídliště Šumavská žijí v nejistotě. Od pátku jsou opět bez tepla i teplé vody.
Bez teplé vody trpí na strakonickém sídlišti hlavně rodiny s dětmi

Obyvatelé sídliště jsou naštvaní a bezmocní. Bez tepla i teplé vody zůstali kvůli vzájemnému sporu obou subjektů krátce už v lednu. Situaci byl na místě řešit i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Teď se ale vše opakuje. "Nečekali jsme to. Je nám v podstatě jedno, kdo nám dodá teplo. Ať si to vyřeší mezi sebou, nejsme žádní neplatiči, peníze řádně odesíláme. Už jsem rozzlobený a chceme jít za starostou," postěžoval si obyvatel sídliště Miroslav Jambor.

Obnovení dodávek pro obyvatele sídliště přivítal i Energetický regulační úřad (ERÚ), který spor mezi výrobcem Strakonickou teplárnou a distributorem Energo dlohodobě sleduje. „Za daných okolností jde o vstřícný krok, který kvitujeme. Okamžitě jsme také nabídli teplárně a distributorovi společné jednání za naší účasti. Letos určitě nejde o první takovouto snahu, přimět rozhádané společnosti k alespoň trochu racionálnímu postupu se snažíme opakovaně. I pokud by v pondělí k dohodě nedošlo, platí naše nabídka dalšího trojstranného jednání,“ uvedl Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Rada přitom v souvislosti s přerušením dodávek zvažuje dokonce podání trestního oznámení. „Rada Energetického regulačního úřadu odsuzuje postup, který nebere ohled na spotřebitele, nebo je dokonce vědomě používá jako rukojmí. V tuto chvíli neříkáme, respektive nemůžeme říct, kdo je viníkem. Přednější je nalézt řešení, o což se celou dobu snažíme. Demonstrativní odpojení lidí od tepla a teplé vody, které veřejně podporuje strakonický starosta, však nemělo žádný přínos. Náš úřad se případu skutečně věnuje i bez takovýchto akcí a ani tyto nás nemohou přimět k nezákonnému postupu, jestliže to mělo být jejich cílem,“ dodal Trávníček.

Lidé na strakonickém sídlišti Šumavská jsou bez teplé vody.
Strakonická teplárna přerušila dodávky tepla Energu, které zásobuje sídliště

ERÚ už dříve vydal předběžné opatření, které nařizovalo teplárně poskytovat dodávky a distributorovi ukládalo za dodávky tepla platit. Jen díky tomu nedošlo k zastavení dodávek již na podzim loňského roku. Začátkem května ERÚ spor pravomocně rozhodl a namísto dočasného předběžného opatření uložil přímo uzavření smlouvy o dodávce tepelné energie. V situaci, kdy v minulém týdnu ani jedna ze stran uzavření smlouvy neodmítala, bylo navíc podle jeho stanoviska možné se víkendovému přerušení dodávek vyhnout.