Už se nemocnice vrátila k plánovaným operacím? K jakým?

Co se týká operativy a chodu oddělení, jsme zpět v plném provozu. Opět provádíme i neakutní zákroky – operace křečových žil, žlučníků a žlučových cest, kýly, gynekologické diagnosticko léčebné operace, operace karpálních tunelů, šedých zákalů atd. Naplno probíhá i preventivní program gastroenterologického centra. K plánovaným operačním zákrokům se strakonická nemocnice vrátila 12. dubna.

Jaký je momentální stav pacientů pozitivních na covid?

V současné době je 13 pacientů hospitalizováno na oddělení plicním a jeden na ARO.

Strakonická restaurace Plzeňka Hangár.
Předzahrádky na Strakonicku otevřely. Nezapomeňte na potvrzení, že jste zdraví

Takže se zmenšuje počet covidových oddělení?

Pacienti s nemocí covid-19 už jsou přijímání jen na plicní oddělení a v případě těžkého průběhu nemoci na ARO nebo interní JIP. K běžnému provozu už se tedy vrátily stanice chirurgie 3, neurologie, plicní oddělení, gynekologie a oddělení následné péče.

Kdy se podle vás nemocnice vrátí k zcela běžnému provozu?

Myslím, že už jsme se k normálnímu provozu téměř vrátili. Výjimkou je tedy vlastně jen plicní oddělení – tzv. necovidoví plicní pacienti jsou ošetřováni a léčeni většinou na interně. Samozřejmě dál dodržujeme přísná hygienická opatření a všechny pacienty, kteří přicházejí na plánované zákroky, testujeme. Věřím, že celkově se situace ještě víc zlepší, až bude populace dostatečně proočkovaná. Naše OČKO pro to dělá maximum. Režim uvolňování návštěv k nemocným jsme vyřešili k pondělí 17. května. Návštěvy ale musí dodržovat přísná opatření, která víceméně znají.

Převezme nemocnice některá opatření z covidu i pro běžný provoz?

Určitě budeme všichni obezřetnější a opatrnější. Dál budeme ve zvýšené míře používat ochranné prostředky a vyžadovat testování od všech příchozích pacientů před hospitalizací.