Devětadvacetiletá Milena Novotná ze Strakonic si začátkem prázdnin přinesla z lesa klíště. „To, že se zakouslo by mi vadilo ze všeho nejmíň. Ale když se chytilo, ze všeho nejdřív mi problesklo hlavou, jestli není nakažené. A to bylo to nejhorší," vzpomíná. Tentokrát měla štěstí, obavy se nenaplnily.
Podle Františka Kotrby, mluvčího Krajské hygienické stanice České Budějovice, ale přibylo těch, kteří se potýkali s klíšťovou encefalitidou. „Výskyt potvrzených onemocnění klíšťovou encefalitidou je vyšší než vloni, kdy jsme v tomto období registrovali šedesát sedm případů onemocnění. Letos je jich sedmdesát šest," uvedl. Naopak počet nahlášených případů lymeské borreliózy je výrazně nižší než ve srovnatelném období loňska. „Tehdy jsme evidovali sto sedmnáct případů, nyní třiasedmdesát. Tedy o čtyřiačtyřicet případů méně," řekl.
Nejvíce případů onemocnění lymeskou borreliózou mají hygienici hlášeno z Táborska (23) a Jindřichohradecka (20). Nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy hlásí okresy České Budějovice (21) a Strakonice (16).